Loading Events
 
 

București: Remember Ion Valjan Muzeul Național al Literaturii Române organizează un eveniment dedicat memoriei celui care a fost Ion Valjan (1881–1960), avocat, dramaturg, memorialist, publicist şi om politic.

Vineri, 3 decembrie 2021, ora 17.00
Muzeul Național al Literaturii Române
Str. Nicolae Crețulescu 8

Remember Ion Valjan
Muzeul Național al Literaturii Române organizează un eveniment dedicat memoriei celui care a fost Ion Valjan (1881–1960), avocat, dramaturg, memorialist, publicist şi om politic.

Invitați: Micaela Gulea și Zamfir Bălan
Amfitrion: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general MNLR

 

Ion Valjan a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Iaşi (1903), şi-a dat doctoratul la Paris și a intrat în magistratură (1908–1914). Ulterior procesului Sotiriu–Cretzulescu (1915), cu care şi-a început cariera de avocat, a pledat în multe mari procese penale. A publicat cinci comedii: „Ce ştia satul..”. (1912) – considerată de Eugen Lovinescu poate cea mai bună comedie într-un act din literatura română, „Nodul gordian” (1920), „Lacrima” (1920), „O inspecţie” (1941), „Generaţia de sacrificiu” (1933, 1936) – jucată cu mare succes până în zilele noastre. Comedia „Ce știa satul” este pusă în scenă de Davila la Teatrul Modern. Succesul colosal cheamă la rampă autorul. „Cum să ies pe scenă? Sunt judecător de instrucție. Poate aici sunt informatorii, martorii, inculpații mei”, spunea Vasilescu Al. Jean, care devine astfel, datorită lui Davila, Valjan. Așa a rămas pe viață pentru prieteni și publicul de teatru.
Mai multe detalii despre Ion Valjan, aici.

Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp), cu respectarea măsurilor legale, impuse de situația actuală. Detalii, aici.

Details

Date:
3 December
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Literaturii Române, (MNLR) – str. Nicolae Crețulescu 8
Nicolae Crețulescu 8
București, București Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *