Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bucureşti: SHUKAR expoziţie de fotografie la MTR

13 martie, 2009 - 3 aprilie, 2009

shukar_afis

SHUKAR

expoziţie de fotografii cu şi despre viaţa rromilor din Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina, realizate de Marina Obradovic

din 13 martie până pe 3 aprilie

Sala Irina Nicolau

Cu vreo treizeci de ani în urmă, tinerii bucureşteni spuneau adesea sunt şucărit(ă), nu mă şucări, e şucar mare. Nu ştim câţi din adolescenţii de astăzi mai cunosc faptul că termenii erau legaţi de supărare, adică sunt supărat(ă), nu mă supăra, e supărare mare.

Expoziţia de fotografii cu şi despre viaţa rromilor din Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina se intitulează SHUKAR, pentru că autoarea, Marina Obradovici, ştie că termenul înseamnă de fapt frumos, bun, prilej de bucurie. Pas de mai înţelege ceva…

Vineri, 13 martie, de la ora 17.00, vă aşteptăm la Muzeul Ţăranului Român pentru ca împreună cu Marina Obradovici să ne bucurăm de fotografiile ei shukare.

Întotdeauna am fost fascinată de rromi, spune Marina. În 2000, am plecat din Paris împreună cu fiul meu care avea 5 ani. Am cumpărat şi am amenajat un camion şi am călătorit un an prin Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina. Am întâlnit mulţi oameni şi am fost foarte bine primiţi în comunităţile de ţigani.

Spontani, direcţi, trăind mai ales în prezent, nefiind preocupaţi de ziua de mâine, ţiganii s-au dovedit, în ciuda sărăciei, a fi generoşi şi ospitalieri cu cei doi călători curioşi. Tot ce poate zgudui monotonia cotidianului îi stimulează, îi motivează şi îi face interesaţi. Să nu te mire dacă odată intrat în casa unuia, vei constata că încet, încet vin toate rudele să te vadă şi să te salute. Camera se umple de copii neastâmpăraţi, de femei şi de bătrâni aşa încât la un moment dat nu mai ştii cine locuieşte de fapt acolo şi ai cui sunt toţi acei copii.

Marina a petrecut aproape un an de zile alături de ei, ceea ce i-a dat posibilitatea nu numai să-i fotografieze, dar să-i şi cunoască într-atât încât să construiască din fragmente de obiecte şi de priviri, o complexă lume bidimensională shukară.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 3 martie, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00.

Intrarea liberă.

 

Parteneri media : 24-Fun, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Smart FM, Port.ro, Hot News, Observator cultural, Ziua

Sponsor: Veolia

Informatii suplimentare gasiti in documentele atasate si pe site la
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/index.php?page=acasa&link=119.

Marketing – Relatii Publice
Muzeul National al Taranului Roman
Soseaua Kiseleff nr. 3
tel/fax 317.96.60
info@muzeultaranuluiroman.ro
www.muzeultaranuluiroman.ro
http://muzeultaranuluiroman.ro/blog/

shukar_batran

Detalii

Începe:
13 martie, 2009
Se termină:
3 aprilie, 2009
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
, , ,

Organizator

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Hartă Google

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *