- This event has passed.
Bucureşti: spectacolul de teatru „YESMAN” regizat de Liviu Cristian, duminică 26 februarie 2012 ora 18.30
26 februarie, 2012
Duminică 26 februarie 2012 ora 18.30 la cafeneaua “Godot Café” din Bucureşti va avea loc spectacolul de teatru “YESMAN” regizat de Liviu Cristian.
Prezentarea oficială a spectacolului este:
“Ești la capatul vieții, fiică-ta e mare scriitor, deși ai fi băgat mâna-n foc că se va alege praful de ea, deci ți-ai fi pierdut mâna; noroc că toată viața ta ai trăit-o între limitele trasate de ceilalți: o porcărie de stat, o codoașă de tradiție, o familie ca-n basme. Ești furios că n-ai înțeles niciodată nimic din viața ta și ai mai făcut și prostia să recunoști asta; ce bine că există ei, ceilalți să ne ghideze!
Tu ești ca o floare de toamnă, reziști mult în vază, chiar și după ce seîmpute apa.”
Textul spectacolului îi aparţine lui Liviu Cristian şi este realizat după un eseu al dramaturgului sârb Biljana Srbljanović.
“În 2010 dramaturgul sârb Biljana Srbljanović scria într-un eseu destinat a fi citit la una din întâlnirile „Kakanien – New Republic of the Poets” din Viena, Austria, despre un om blazat, acceptând cu resemnare conducerea oricărui tip de regim. Acel om era din Serbia, venea dintr-una din fostele Republici Socialiste Iugoslave și trecuse recent prin regimul Milosevic. Acel om făcuse parte din majoritatea tăcută a celor care îndură și viețuiesc, a celor care, în ultimă instanță, girează o conducere. Asemenea lucruri îți afectează iremediabil percepția asupra a ce consideri că e important. Noi (L.C. și A.M). ne-am gândit că ne putem imagina viața Bătrânului sârb și am trecut-o, cu toată blazarea specifică si îndârjirea lui, prin spațiul din Balcani, ca și cum, dacă ar fi nevoie să călătorim înapoi în timp pentru a ne curăța de reziduurile istoriei generale sau personale, am trece rapid prin Monarhia Danubiană Austro-Ungară sau prin R.S. Federative Iugoslave sau, să zicem, întâmplător, prin R.P.R., R.S.R. sau România, mai pe scurt. Iar la sfârșit de tot, ești doar tu, singur, fără niciun regim politic, dar sfârșit, terminat, ca și cum ai fi condus de unul singur destinele tuturor. Sau măcar ai încercat asta. Singur.” (Liviu Cristian)