Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Stephan Balkenhol. Chip cioplit, 28 septembrie – 2 decembrie 2022, MARe/Muzeul de Artă Recentă

28 septembrie, 2022 - 2 decembrie, 2022

Stephan Balkenhol. Chip cioplit
Vernisaj, miercuri, 30 septembrie, ora 19:00, MARe/Muzeul de Artă Recentă, bdul Primăverii 15, București.
Curator: Erwin Kessler
Eveniment realizat de MARe/Muzeul de Artă Recentă în parteneriat cu Goethe-Institut București
Partener: Unicredit Bank
Expoziția va fi deschisă în perioada 28 septembrie – 2 decembrie 2022.
Artistul german Stephan Balkenhol este cel care continuă lista de artiști cu reputație internațională care au expus (mulți fiind chiar prezenți) în premieră (uneori națională) la MARe/Muzeul de Artă Recentă: Jeff Wall, Thomas Ruff, Martin Creed, Marcia Hafif, VALIE EXPORT, Gregor Schneider, Hermann Nitsch, Thomas Demand, Matt Mullican sau, până de curând Arnulf Rainer.
Născut în 1957, în Fritzlar, Germania, Stephan Balkenhol a studiat artele la Universitatea de Arte Frumoase din Hamburg, unde a absolvit în 1982.
Într-o perioadă dominată de abstract, conceptualism și de minimalism, Balkenhol a recuperat figurativul din periferia în care fusese izgonit de generația din care făcea parte. Și nu doar că l-a recuperat, dar i-a injectat o forță nouă, diferită, sculpturile lui nefinisate, aspre, constituind în esență o reflecție asupra ideilor de corp și de corporalitate, de existență fizică, reală, aici și acum, chiar dacă interpretarea nu este lipsită de un spirit ludic și chiar de tragic.
Aflate în diferite ipostaze, acțiuni sau doar ca prezențe statice, personajele sculptate (dar și desenate, pictate) de Stephan Balknehol ne amintesc de figurinele clasice sau de animațiile cu figuri din plastilină și, deși, materializează întotdeauna omul contemporan, în ținute de stradă, de oraș, de birou etc (adică pe oricare dintre noi), ele păstrează o dispoziție explicită spre fantastic și spre mitologie, ori spre carnavalesc.
Text curatorial:
„Să nu-ți faci chip cioplit” cere cea de-a doua poruncă din Exodul, pentru a preveni idolatrizarea ființelor, a forțelor naturii și a obiectelor inanimate. Omul e emancipat de sclavia în fața reprezentării realiste. Dar nu e ferit de sclavia față de ideile prea animate, absolute, alergice la corp.
Stephan Balkenhol (1957) cioplește doar figuri umane. Direct în lemn, precum Brâncuși. Dar nu lustruiește, nu abstractizează, nu fuge spre forma pură, spre concept, ci accentuează fizicalitatea, prezența, lemnul lovit, viu și aspru. Stephan Balkenhol sculptează oameni pur și simplu, mai degrabă simpli decît puri – figuri comune, în haine banale, cu gesturi convenționale și expresivitate redusă.
Puse pe socluri, ca niște idoli pe altare, figurile sale realiste contrazic însă idolatria – ele nu au nimic exemplar, nu ai la ce din ele să te închini. Tocmai în acest umanism precar, în surdină, rezidă vigoarea lor morală. ”
(text de Erwin Kessler)

Details

Start:
28 septembrie, 2022
End:
2 decembrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/837828660561076?ref=newsfeed

Organizer

MARe/Muzeul de Artă Recentă
View Organizer Website

Venue

MARe/Muzeul de Artă Recentă
Primăverii nr 15
București, București Romania
+ Google Map
View Venue Website