Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: Un tablou-vedetă de la Galeria Borghese din Roma

26 June, 2008 - 27 July, 2008

Muzeul Naţional de Artă al României şi ENEL invită publicul să admire o celebră capodoperă renascentistă semnată de Antonello da Messina – “Portret de bărbat”, expusă pentru prima dată în România. Lucrarea provine de la Galeria Borghese din Roma şi va rămâne la Bucureşti până pe 27 iulie.

 

Expoziţia: O capodoperă de la Galeria Borghese din Roma:

Antonello da Messina – “Portret de bărbat”

Vernisaj: joi, 26 iunie, orele 19.00

Durata: 26 iunie – 27 iulie 2008

Locul: Muzeul Naţional de Artă al României, Calea Victoriei 49-53

Telefon: 314.81.19, 313.30.30

Program de vizitare: miercuri – duminică, 11.00- 19.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Vernisajul are loc joi, 26 iunie, orele 19.00. Accesul la vernisaj se face numai pe bază de invitaţie. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze la telefon 314.81.19.

Antonello da Messina (1430-1479) este cel mai important pictor al sudului Italiei din secolul al XV-lea şi o figură marcantă a Reneşterii italiene. El a fost influenţat de lucrările pictorilor flamanzi, acordând o atenţie specială detaliilor şi jocului luminii pe suprafeţe. De la maestrul flamand Jan van Eyck Antonello a preluat tehnica picturii în ulei pe care a introdus-o la Veneţia. Cunoştinţele lui au fost transmise mai multor pictori contemporani, influenţând în mod semnificativ şcoala de pictură veneţiană.

În general, figurile pe care Antonello le pictează sunt scăldate de o lumină puternică, evidenţiind trăsăturile lor, precum şi fiecare detaliu al veşmintelor. În portretele sale foloseşte cu precădere semi-profilul, tipic şcolii flamande de pictură, spre deosebire de majoritatea artiştilor italieni renascentişti care pictau personajele din profil.

Excepţionala lucrare “Portret de bărbat” de la Galeria Borghese, expusă la MNAR timp de o lună, este caracterizată de un puternic realism şi este ilustrativă pentru tehnică folosită de Antonello da Messina. Această operă se va afla astfel în dialog cu picturile expuse în sălile dedicate Şcolii italiene din Galeria de Artă Europeană a MNAR, datorate la rândul lor unor nume sonore precum: Domenico Veneziano, Antonello da Saliba, Bernardino Luini, Bernardino Licinio sau Tintoretto.

Evenimentul se circumscrie valorilor ENEL de responsabilitate socială şi implicare în viaţa comunităţii prin dezvoltarea de proiecte sociale, educaţionale şi culturale durabile.

Details

Start:
26 June, 2008
End:
27 July, 2008
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Național de Artă al României – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Artă al României – București
Calea Victoriei 49-53, București 010063
București, București 010063 Romania
+ Google Map
View Venue Website