Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bucureşti: vernisajul expoziţiei audiovizuale “Memorii din pelerinaj – Camino de Santiago, cel mai important Itinerariu Cultural European”

8 December, 2010 - 15 January, 2011

 

Instituto Cervantes din Bucuresti si Muzeul National de Istorie a României au onoarea de a va invita miercuri, 8 decembrie, ora 13.00, la sediul Muzeului National de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12, la vernisajul expozitiei audiovizuale “Memorii din pelerinaj – Camino de Santiago, cel mai important Itinerariu Cultural European”.

In data de 9 februarie, ora 17:00, va avea loc, in cadrul expozitiei, conferinta Camino de Santiago. Cultura si Patrimoniu, sustinuta de Francisco Singul – doctor in Istoria Artei si seful Departamentului de Expozitii si Publicatii al S.A. de Xestión do Plan Jacobeo.

Vernisajul va avea loc miercuri, 8 decembrie, la ora 13.00, în prezenta ambasadorului Spaniei la Bucuresti, Dl. Estanislao de Grandes Pascual, a Directorului Administrativ al S.A. de Xestión do Plan Xacobeo, Dl. Ignacio Santos Cidrás, a directorului Muzeului National de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, a fotografului Manuel Valcárcel, a compozitorului Alexandro González si a curatorului expozitiei, Francisco Singul, seful Departamentului de Expozitii a S.A. de Xestión do Plan Xacobeo.

Expozitia face parte din seria de manifestari organizate cu prilejul Anului Sfant Iacobin 2010 si este organizata de Xunta de Galicia si de S.A. do Gestión do Plan Xacobeo, cu sprijinul Ambasadei Spaniei in România, a Institutului Cervantes din Bucuresti si al Muzeului National de Istorie a României.

Camino de Santiago, cel mai important Itinerariu Cultural din Europa este una din cele mai mari mosteniri culturale ale tuturor europenilor. Patrimoniu cultural si moral al Occidentului si al întregii umanitati, aceasta ruta milenara a fost strabatuta de milioane de oameni începand din Epoca Medievala si pana în zilele noastre.

Expozitia audiovizuala “Memorii din pelerinaj” este rezultatul calatoriei pe care fotograful Manuel Valcárcel si muzicianul Alejandro González, ambii din provincia spaniola Galicia, au facut-o recent si in timpul careia au strabatut cai de pelerinaj cu o îndelungata istorie si traditie. Este o calatorie contemporana menita sa determine patrunderea, cu toate cele cinci simturi treze, în intimitatea unor meleaguri istorice care au o contributie substantiala la istoria culturala a umanitatii.

Această expozitie reflecta o calatorie traita cu mare intensitate, de-a lungul Bulgariei, Ungariei, Austriei, Republicii Cehe, Sloveniei, Italiei, nordului Spaniei si Galiciei. Un pelerinaj deosebit în timpul caruia ambii artisti au acordat mare atentie traditiei culturale si sensibilitatii religioase care impregneaza locurile si drumurile strabatute, evidentiind realitaţi uneori trecute sub tacere, denuntand situatii si circumstante care afecteaza localitatile din apropierea rutelor de pelerinaj sau viata modesta din atatea locuri.

În cateva cuvinte, o expozitie care ne arata pluralitatea si bogaţia unei Europe a carei coloana vertebrala o constituie rutele de pelerinaj catre Santiago de Compostela si care, fara îndoiala, nu va lasa pe nimeni indiferent.

Vernisajul se va încheia cu o vizita ghidata, în compania curatorului Francisco Singul, care va vorbi despre fiecare fotografie în parte. Expozitia va fi deschisa la Muzeul National de Istorie a României, în perioada 8 decembrie 2010 – 15 ianuarie 2011, de miercuri până duminica, între orele 9.00-17.00.

Vernisajul expozitiei “Memorii din pelerinaj” va fi urmat joi, 9 decembrie, ora 17.00, la Muzeul National de Istorie a României, de conferinta „Camino de Santiago. Cultura si Patrimoniu“, sustinuta de Francisco Singul.

 

Instituto Cervantes de Bucarest

C/ Marin Serghiescu nº 12 sector 2

Bucuresti , Romania

Tel. (0040) (21) 210 2737

Fax. (0040) (21) 2107767

E-mail: cult1buc@cervantes.es

http://bucarest.cervantes.es

Details

Start:
8 December, 2010
End:
15 January, 2011
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizers

Muzeul Național de Istorie a României – București
Instituto Cervantes de Bucarest

Venue

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.