Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bucureşti: vernisajul expoziţiei temporare „Recuperarea valorilor de patrimoniu – Arheologie experimentală „Transilvania”

19 octombrie, 2011 - 2 noiembrie, 2011

Asociaţia Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, înfiinţată în anul 2006 de un grup de entuziaşti având cu toţii acelaşi ţel, şi anume, recuperarea istoriei naţionale din perioada medievală şi promovarea valorilor cavalereşti – onoare, curaj, dragoste de adevăr – împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României – anunţă vernisajul expoziţiei temporare „Recuperarea valorilor de patrimoniu – Arheologie experimentală în Transilvania”, care va avea loc miercuri, 19 octombrie 2011, începând cu ora 17.00 la Muzeul Naţional de Istorie a României, Calea Victoriei, nr. 12, Bucureşti.

În contextul oportunităţii financiare asigurate de grantul acordat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, A.O.C.H. a organizat alături de partenerii săi – Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Muzeul Municipal Câmpulung, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Fundaţia Transylvania Trust şi alte cinci organizaţii cu experienţă în procesul de reconstituire medievală – un proiect de cercetare care vizează recuperarea valorilor specifice perioadei medievale prezente în spaţiul transilvănean, printr-un procedeu inovativ de cercetare, denumit arheologie experimentală.

În cadrul proiectului intitulat Recuperarea valorilor de patrimoniu şi întărirea identităţii culturale Atelier de arheologie experimentală în Castelul Corvineştilor au fost organizate o serie de ateliere, dintre care amintim: atelierul Cortul Armurierilor, atelierul de pielărie destinat reproducerii după metode tradiţionale a artefactelor din piele utilizate în Evul Mediu, atelierul de cusut manual şi broderie, atelierele de prelucrare a lemnului, atelierul dedicat reconstituirii obiceiurilor culinare din epocă, atelierul dedicat reproducerii dansurilor medievale şi un altul consacrat reconstituirii obiceiurilor legate de nuntă şi înmormântare.

O parte din artefactele produse cu metode tradiţionale, precum şi prezentarea pe larg a ipotezelor şi concluziilor care au fost evidenţiate în cadrul atelierelor sunt prezentate publicului larg din Cluj, Bucureşti şi Câmpulung Muscel prin intermediul unor expoziţii temporare.

În Bucureşti, expoziţia va fi deschisă între 19 octombrie şi 02 noiembrie 2011. Şi aşa cum ni se prezintă din textul expoziţiei …

Aceasta nu va fi o expoziţie obişnuită. Aceasta va fi o expoziţie-instalaţie, o instalaţie, o expoziţie-experiment sau poate doar un experiment. Oricum, asta publicul decide. De fapt, este vorba despre o expoziţie în care publicul crează conţinutul, iar muzeograful ia o pauză.

Contact:

Marius Bădiu, www.ordinulcavalerilordehunedoara.110mb.com

ordinulcavalerilordehunedoara@gmail.com

0766.477.319 / 0733.181.448

Mihai Bozgan,

http://www.mnir.ro

pr.mnir@gmail.com

021 – 315 82 07 / int. 1008, 1015

0745. 078. 474

Detalii

Începe:
19 octombrie, 2011
Se termină:
2 noiembrie, 2011
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare