Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bucureşti: vernisajul expoziţiei „Univers cromatic – Iosif Iser”, 31 martie 2011, orele 18.00

31 martie, 2011 - 31 mai, 2011

Muzeul Naţional Cotroceni vă invită joi, 31 martie 2011, orele 18.00, la vernisajul expoziţiei ”Univers cromatic – Iosif Iser”, prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la naşterea pictorului.

 

Expoziţia este organizată în colaborare cu 15 prestigioase instituţii muzeale din Bucureşti şi din ţară: Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi – Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Constanţa, Muzeul de Artă Timişoara, Muzeul de Artă Craiova, Complexul Muzeal Arad, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta -Turnu Severin, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău – Muzeul de Artă, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea – Muzeul de Artă, Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna”, Piteşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, Muzeul Bucovinei – Suceava.

Născut la 21 mai 1881, în Bucureşti, Iosif Iser a urmat şcoala primară la Piteşti şi cursurile liceale la Ploieşti. Din anul 1899 a plecat la München, unde a studiat la Academia de Artă cu Anton Azbe şi apoi la Paris. Autor a zeci de caricaturi în ziarele vremii precum „Adevărul”, „Furnica”, „Belgia Orientului”, s-a dovedit extrem de activ, desele călătorii în ţară şi în străinătate constituind surse de inspiraţie pentru opera sa. În 1936 a înfiinţat împreună cu Camil Ressu, Gheorghe Petraşcu, Jean Al. Steriade şi alţi pictori, gruparea „Arta”, iar în 1937 a obţinut Marele Premiu la Expoziţia Internaţională de la Paris.

A organizat nenumărate expoziţii, personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate între anii 1906 1958, iar în 1955 a devenit membru al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 25 aprilie 1958, după ce în luna martie organizase ultima expoziţie personală la Bucureşti.

Expoziţia „Univers cromatic – Iosif Iser” îşi propune o retrospectivă a scenelor de viaţă atât de autentice şi de fascinante în reprezentarea lor, Iser fiind considerat drept unul dintre genialii interpreţi ai fiintei umane, careia i-a conferit multiple înţelesuri. O gamă bogată de stări sufleteşti răzbate din creaţiile sale, conturând un univers coloristic, în tonuri reci sau calde, pe cât de intense pe atât de rafinate.

În perioada de maturitate pictura lui Iser a avut la bază temele dobrogene, cu portrete de localnici tătari, iar în urma călătoriei în Spania, artistul a elaborat unele dintre cele mai luminoase şi mai originale lucrări din toata creatia sa. A continuat să trateze tema tătarilor, mai târziu adăugând colecţiei şi o serie de picturi care înfăţişau arlechini şi balerine. Opera lui Iosif Iser evidenţiază în remarcabile desene în tuş şi cărbune, acuarele, guaşe, picturi: tipuri de turci şi tătari, portrete expresive, ţărani cu frământările lor, peisaje fabuloase, nuduri, odalisce fermecătoare, balerine şi arlechini melancolici.

Printre lucrările ce sintetizează opera sa, şi care se regăsesc în cadrul expoziţiei organizată la iniţiativa Muzeului Naţional Cotroceni se numără „Cadână în verde” (ulei/pânză), „Odaliscă cu mărgele” (ulei/placaj), „Odaliscă în albastru” (ulei /carton), „Familie de tătari” (ulei/pânză), „Doi turci într-o cafenea” (guaşă/hârtie) – 1937, „Peisaj din Spania ”(ulei/carton), „Portret de spaniolă” (ulei/hârtie), ”Spaniolă cu evantai” (guaşă/hârtie), ”Arlechin” (ulei/carton), ”Balerină” (ulei/placaj), „Femeie cu jacheta galbenă în fotoliu” (ulei/carton), „Nud şezând (Negresă)” (tehnică mixtă) ”Peisaj dobrogean” (acuarelă), ”Autoportret” (ulei/carton), .

Universul Iser redat în cadrul expoziţiei, este completat cu câteva scrisori autografe ale maestrului adresate prietenilor.

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 31 martie 31 mai 2011, şi va putea fi vizitată de marţi până duminică între orele 9.30 17.30.

Cu ocazia expoziţiei a fost editat şi un catalog color, care poate fi achiziţionat, de la magazinul de prezentare al muzeului, deschis între orele 9.30 17.30.

Sponsor principal: Apa Nova

Partener: Konica Minolta

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Bucureşti FM, RFI Romania, Agenţia Naţională de Presă „Agerpres”, Cronica Română, Onlinegallery.ro, România Liberă, Căminul, Şapte Seri, Traveller Magazin, Revista Istorie şi Civilizaţie, LiterNet.ro, Senso TV, Art Out, Revista ”Vacanţe la ţară”, Fundaţia Culturală ”Magazin Istoric”.

Persoană de contact:

Ştefania Ciubotaru

0213173106

muzeulcotroceni@netscape.net

Detalii

Începe:
31 martie, 2011
Se termină:
31 mai, 2011
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
, ,

Organizatori

Muzeul Național Cotroceni – București
Muzeul Municipiului București
Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Muzeul de Artă Timișoara
Muzeul de Artă Craiova
Complexul Muzeal Arad
Muzeul „Vasile Pârvan” – Bârlad
Muzeul Regiunii Porților de Fier
Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău
Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea
Muzeul Național al Literaturii Române – București
Muzeul Bucovinei

Loc de desfășurare

Muzeul Național Cotroceni – București
B-dul Geniului nr. 1
București, București 060116 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare