Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: WORKSHOP ARTA PAIELOR – TABLOURI CU PAIE – Tehnica prin Colaj Atelier demonstrativ cu prelucrarea paielor și confecționat tablouri decorative cu această categorie de materiale 12 – 13 septembrie 2022, între orele 11.00 și 15.00

12 septembrie, 2022 - 13 septembrie, 2022

WORKSHOP
ARTA PAIELOR – TABLOURI CU PAIE – Tehnica prin Colaj
Atelier demonstrativ cu prelucrarea paielor și
confecționat tablouri decorative cu această categorie de materiale
12 – 13 septembrie 2022, între orele 11.00 și 15.00
Muzeul Național al Țăranului Român şi Centrul de Studii Arhitecturale şi Urbane din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu vă invită să participați la workshop-ul ARTA PAIELOR – TABLOURI CU PAIE, ce se va desfășura luni și marți, 12 și 13 septembrie 2022, între orele 11.00 și 15.00, în curtea Muzeului Țăranului.
Workshop-ul este organizat de Centrul de Studii Arhitecturale și Urbane (CSAU-UAUIM) și Muzeul Național al Țăranului Român și este dedicat studenților de la UAUIM, în coordonarea lect. dr. arh. Laura-Andreea Dobrescu. Înscrierile se fac în perioada 29 august – 9 septembrie 2022 la următoarea adresă: https://forms.gle/wLkXKspiCGvvaAXs7
Arta de a lucra cu paiele este o artă populară care datează încă de la începutul secolului. Paiele sunt materiale din care se pot executa lucrări uimitoare și care au o varietate enormă de utilizări. Paiele sunt materiale naturale și așa cum se întâmplă cu cele mai multe materiale naturale/sustenabile avem puține dovezi ale operelor de artă sau de arhitectură care să se păstreze în condiții bune timp îndelungat.
Arta paielor sub forma tablourilor, artă poate mai puțin cunoscută decât alte utilizări ale paielor, este unica dezvoltată în multe zone din lume. În China, încă din perioada dinastiei Han, se realizau tablouri cu paie de grâu pentru practicile de cult de la curtea regală deoarece grâul era considerat o iarbă de bun augur folosit pentru a se ruga pentru noroc. În mitologia antică a multor culturi există povești despre sărbătorile recoltei în care se foloseau paiele, așa cum s-a întâmplat și în zona României.
Arta paielor înseamnă multă răbdare, pregătire, tăiere, împletire sau lipire și este foarte cunoscută în realizarea de obiecte decorative, păpuși, dar mai ales, pentru pălării din paie, ornamente din paie sau coșuri împletite și a fost mai puțin cunoscută în realizarea de mozaicuri, tablouri sau aplicații, furniruiri.
Artele tradiționale au fost mereu apreciate și studiate în amănunțime de meșterii populari locali, care au transmis meseria „pe viu” mai departe. Metodele de folosire a paielor sunt diverse de la cele la clasice cum ar fi: împletitura de paie sau tablouri din paie, până la tehnici mai speciale cum ar fi Mexican Popotillo, Swiss Straw Work, Japanese wara art, Japanese Traditional Cat’s House, broderia din paie, Straw marquetry – furniruire cu paie sau decorarea ouălor de Paște.
Poate mai cunoscută în zona României pentru aplicațiile ei în construcții, ca material termoizolant sau ca material sustenabil pentru realizarea pereților din baloturi de paie și a învelitorilor, dar și pentru aplicațiile decorative sau pentru pălării și coșuri, arta tablourilor din paie a fost o artă uitată care a început să reînvie prin puținii meșteri pe care îi mai avem pe teritoriul României.

Details

Start:
12 septembrie, 2022
End:
13 septembrie, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/MuzeulTaranului/posts/pfbid02jgFzyFjRRJpVVZMtPmrYEa4f82gndhKCqQihAZDWa82ERbGwNMaERwfwC8s9iwf8l

Organizer

Muzeul Național al Țăranului Român – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național al Țăranului Român – București
Şoseaua Kiseleff 3
București, București 011341 Romania
+ Google Map