- This event has passed.
București: ateliere de weekend pentru copii (5-10 ani) sub egida “Casa Poveştilor” la Muzeul Satului
11 noiembrie, 2017 @ 10:00 - 11:00 EET
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 11 noiembrie – 17 decembrie 2017 ateliere de weekend pentru copii (5-10 ani) sub egida “Casa Poveştilor”. Scopul acestor ateliere este acela de a promova poveştile şi basmele româneşti. Cei care ne vor ajuta să facem acest lucru sunt actorii, scriitorii şi copii.
Programul acestor ateliere este:
Weekend 11-12 Noiembrie 2017
Weekend 11-12 Noiembrie 2017
Sâmbătă și Duminică, orele 10.00 – 11.00, 8 copii intre 5-10 ani/atelier/5 lei participarea
Primul weekend este dedicat poveștii “Hansel şi Grettel”. Scrisă de Fraţii Grimm, povestea noastră îşi propune să dezvolte în rândul copiilor participanți aptitudini de socializare, comunicare şi creativitate (verbală, nonverbală, psihomotorie), dar şi redarea ei intr-o interpretare proprie, dând viaţă personajelor descoperite de copii în cadrul atelierului.
Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 – 10 ani și este coordonat de actrița Vera Linguraru, Teatrul Ion Creangă din București.
Weekend-urile 18-19 Noiembrie, 25-26 Noiembrie, 9-10 Decembrie și 16-17 Decembrie
Weekend-urile 18-19 Noiembrie, 25-26 Noiembrie, 9-10 Decembrie și 16-17 Decembrie
„Căsuța poveștilor de ieri și azi…”
Sâmbătă și Duminică, orele 10.00 – 11.30, 10 copii intre 6-9 ani/atelier/20 lei participarea
Atelierele se constituie din două părți: lectură interactivă de basme românești și povești contemporane cu tâlc și activități creative inspirate din povești. Acestea se desfăşoară în fiecare sâmbătă și duminică, între orele 10.00 – 11.30 și sunt coordonate de Raluca Mărgean – specialist educație alternativă, după următorul grafic având o tematică specifică de fiecare dată:
18-19 Noiembrie – Povești românești de ieri și azi. Viața înainte și după TV, tabletă, telefon
Sâmbătă vom spune povești românești și ghicitori și vom vorbi despre viața românilor înainte de apariția televizorului, vom face șezătoare și vom desface porumbul.
Lectură: Povești românești vechi/ Mișu Mâncăciosul-G. Coșbuc/Ghicitori și cimilituri
Duminică vom descoperi prin lectură cum ne-a schimbat viața televizorul și jocurile pe calculator și vom încerca să ne reconectăm la natură. Vom vizita instalațiile de tehnică populară (teascul pentru ulei, presele pentru struguri, teascul pentru zdrobit mere), vom bea suc proaspăt de mere și vom gusta pâine cu gem.
Lectură: Atacul televizoarelor-Victoria Patrascu/ Paradisul lui Mimi si Tibi-Ioan Antoci
25-26 Noiembrie – Obiceiuri și tradiții de Sf Andrei
Sâmbătă vom afla cum au apărut superstițile și obiceiurile străvechi și de ce se temeau oamenii de vrăjitoarele de la miazănoapte. Vom crea sperietoare de vrăjitoare și ne vom distra cu Turta lui Andrei
Lectură: Povești românești cu Baba Cloanța și Muma Zmeilor
Duminică vom citi povești cu vrăjitoare moderne și vom afla dacă vrăjitoarele sunt tot așa de înfricoșătoare sau sunt mai degrabă haioase și prietenoase. Vom face propriile noastre vrăji și vom descoperi de ce ne temem în ziua de azi.
Lectură: Povestea celor trei vrăjitoare toante-Simona Epure și alte povești cu vrăjitoare moderne
9-10 Decembrie – Reinventarea poveștilor clasice și descoperirea poveștilor moderne românești
Sâmbătă vom reinventa poveștile clasice nemuritoare și vom confecționa păpuși de poveste. Ce-ar fi dacă Albă ca zăpada va deveni Albastră ca cerneala?
Lectură: Albastră ca Cerneala – Octav Pancu Iași și alte povești cucuiete
Duminică vom vedea care sunt poveștile de azi pe care le citim cu părinții noștri înainte de culcare și ne vom distra cu căsuțe de hârtie.
Lectură: Mi-e dor de tine-Cristina Donovici și alte povești dinainte de culcare
16-17 Decembrie – În așteptarea lui Moș Crăciun. E timpul poveștilor și legendelor românești de iarnă
Sâmbătă și duminică vom citi povești și legende românești de iarnă, vom afla tradițiile de Crăciun și ne vom delecta făcând globulețe pentru pom, ghirlande și alte accesorii pentru Bradul de Crăciun.
Lectură: Povești si legende de Crăciun, Păcălici și Moș Crăciun-Nicolae Labiș
Atelierele Căsuța poveștilor de ieri și azi…se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 9 ani, preţul este de 20 lei/copil/atelier (include materiale şi uneltele necesare) și vor avea loc în Casa Saschiz din incinta Muzeului; punctul de întâlnire – Poarta Transilvania, Satul Nou – intrarea din Parcul Herăstrău/Arcul de Triumf.
Înscrieri: telefon: 0724 331 741
e-mail: programe.culturale@muzeul-satului.ro.
responsabili proiect: Cornel Dumitrescu si Andreea Majuru