Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

București: Simpozion de Istorie și Patrimoniu Urban, 20 octombrie și sâmbătă, 21 octombrie 2017

20 octombrie, 2017 - 21 octombrie, 2017

Muzeul Municipiului București vă invită la Simpozionul de Istorie și Patrimoniu Urban, ediția a III-a, desfășurat la București în zilele de vineri, 20 octombrie și sâmbătă, 21 octombrie 2017. Prezentările vor fi susținute în limbile română și engleză.

Înscrieri: conferinte@muzeulbucurestiului.ro

Prin acest simpozion anual, realizat în colaborare cu alte instituţii, Muzeul Municipiului București pune la dispoziţia specialiștilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniu și să faciliteze comunicarea la nivel naţional și internațional.

Tema stabilită, Orașul contemporan între tradiționalism și inovație, își propune să dezvolte noi surse, noi contexte și noi interpretări în studiul istoriei urbane.

„Bucureștii, adesea par să fie ancorați în tradițional, în ciuda extinderii lui din ultima jumătate de secol, ca urmare a unor valuri de imigrări rurale sau periurbane provinciale, în perioada anilor 1960-1980. Începând cu secolul al XIX-lea, Orașul românesc a cunoscut o amplă deschidere la nou, cu deosebire la ceea ce era adus din Occident. Dezvoltarea unei clase de mijloc, variată profesional, etnic, dar și confesional în perioada 1840-1940, a oferit mediului urban românesc un plus consistent de valoare profesională. Deoarece această zonă socială a fost principala beneficiară a ideilor și inovațiilor apusene, și continuând cu locuitorii de rând, abonați ai periferiilor, noul, în diversele lui forme, a fost treptat adoptat și nu de puține ori adaptat tradiționalului, adică fondului cultural autohton.

Normele aparențelor în aceste condiții au prins viață în primiri, modă – vestimentație, alimentație, atitudini, conduită, afișate în public dar și în privat, în diferite forme de solidaritate.

Orașul ultimilor 50 de ani, aproximativ între anii 1970-2010, reprezintă fundamentul pe care continuăm prognoza următorilor cincizeci de ani. Scala modificărilor a fost destul de fracturată, de la ușoara deschidere către valorile occidentale de la începutul anilor 1970, urmată de închiderea totală a societății în interiorul său până la implozie, între anii 1974-1989. A urmat deschiderea abruptă și radicală către o societate care s-a dorit democratică, însă a rămas pentru foarte multă vreme în rulajul unei tranziții la economia de piață și rigorile unei societăți libere, undeva între anii 1990 și 2007. După această dată și până în prezent, asocierea la Uniunea Europeană și NATO, legăturile directe ale generațiilor urbane active cu Occidentul și, mai ales, maturizarea copiilor născuți după 1990, sunt pe cale să modifice spre pozitiv balanța deschiderii către valorile urbane occidentale, în ciuda morfologiei geopolitice recente, care ar susține o prognoză contrară.

Simpozionul își dorește să deschidă o analiză asupra acestei perioade și, în egală măsură, o prognoză pentru anii care vin, pe întinderea unei generații active. Vor fi acceptate studiile care pun în balanță anamneza și prognoza în perspectiva comparativă și interdisciplinară, indiferent de traseul profesional al autorului.” Adrian Majuru, Manager, Muzeul Municipiului București

Vineri, 20 octombrie 2017, 10:30-17:15 (comunicările), Grand Hotel Continental, Calea Victoriei nr. 56

Programul comunicărilor

10:00 – Înregistrarea participanților

10:30-12:30

Moderator: Sorin Antohi

Adrian Majuru, Alocuțiune de deschidere

Răzvan Pârâianu, Orașul socialist, cultura socialistă

Steliu Lambru, Originile transformării urbanistice a Bucureștiului în anii 1970-1980

12:30-14:00 – pauză de prânz

14:00-15:30

Moderator: Augustin Ioan

Liviu Chelcea, Tranzițiile multiple ale Bucureștiului. Gentrificare, dezindustrializare, suburbanizare și locuire extremă

Stelian Tănase, București. O viziune pentru secolul XXI

15:30-15:45 – pauză de cafea

15:45-17:15

Moderator: Liviu Chelcea

Augustin Ioan, După douăzeci de ani. Strania istorie a concursului internațional București 2000 și consecințele sale

Sorin Antohi, Modernism și antimodernism la București, 1917-2017

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 18:30-20:30 (dialogul între Gregory Claeys și Sorin Antohi, Village-City-Nation: Utopia?), Casa Filipescu-Cesianu, Calea Victoriei nr. 151

Participanți

Sorin Antohi, istoric al ideilor, președinte al Asociației Orbis Tertius / A Treia Lume.
Liviu Chelcea, sociolog, profesor la Universitatea din București.
Gregory Claeys, istoric al ideilor, profesor la Royal Holloway, University of London.
Augustin Ioan, arhitect, filozof, profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”
Steliu Lambru, istoric, redactor la Radio România
Adrian Majuru, istoric, manager al Muzeului Municipiului București
Răzvan Pârâianu, istoric, conferențiar la Univesitatea “Petru Maior” (Târgu Mureș)
Stelian Tănase, politolog, romancier, publicist, fost profesor la Universitatea din București.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București.

Details

Start:
20 octombrie, 2017
End:
21 octombrie, 2017
Event Category:
Event Tags:

Organizer

Muzeul Municipiului București
View Organizer Website

Venue

Casa „Filipescu-Cesianu” – Muzeul Municipiului București
Calea Victoriei nr. 151
București, București 010072 Romania
+ Google Map
View Venue Website