Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

București: Vasul ceramic cu inscripţia Petre, de la Capidava – “Exponatul lunii” la Muzeul Naţional de Istorie a României

29 iunie, 2012 - 31 iulie, 2012

 

Vasul ceramic cu inscripţia Petre, de la Capidava – “Exponatul lunii” la Muzeul Naţional de Istorie a României

 

În cadrul proiectului “Exponatul lunii”, Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă vernisajul micro-expoziţiei „Vasul ceramic cu inscripţia Petre, de la Capidava”, vineri, 29 iunie a.c., ora 12.00, la sediul instituţiei din Calea Victoriei nr. 12.

Micro-expoziţia temporară prezintă publicului, unul dintre cele mai interesante exponate din patrimoniul muzeului: un vas ceramic cu inscripţie, datând de la finalul veacului X p. Chr.

Descoperirea artefactului se remarcă printr-o serie de coincidenţe curioase. Se întâmpla la poalele cetăţii Capidava, din Dobrogea, pe malul Dunării, în 1967. Vasul a fost găsit de un localnic dintr-un sat alăturat, din Topalu, sătean pe nume Petre, obiectul ceramic fiind căzut din malul unei secţiuni arheologice de pe sectorul pe care lucra arheologul Petre Diaconu. Pe vas erau imprimate litere greceşti, în lutul moale, înainte de ardere, iar singurul cuvânt întreg era… Petre!

Descrierea inscripţiilor face obiectul comentariilor în materialele însoţitoare ale expoziţiei. Cât despre numele PETRE, el poate fi interpretat în două maniere concurente. Majoritatea specialiştilor români au atras atenţia că forma numelui este specifică numai limbii române, nu limbilor slave – bulgarei, de pildă, fiindcă la Dunărea de Jos exista o importantă populaţie bulgară –, dar nici limbii greceşti; Petre ar fi, deci, semnătura olarului, dar şi cea mai veche atestare epigrafică a limbii române! Există însă şi o a doua ipoteză, care pleacă de la observaţia că „Petre” ar putea fi o formă de vocativ în limba greacă, deci o invocaţie. Cine altcineva putea fi invocat pe malul Dunării, decât apostolul Petru, cel care, înainte de a fi apostol al lui Iisus, a fost pescar? Acesta este motivul pentru care vernisăm expoziţia la ziua prăznuirii Sf. Petru şi Pavel, la 29 iunie.

Folosim oportunitatea şi pentru a evoca una dintre cele mai luminoase figuri ale arheologiei româneşti, Petre Diaconu, publicând fragmentar autobiografia acestuia, aducând un crâmpei de istorie dunăreană de la mijlocul veacului XX.

Afis_Exponatul.lunii.iunie.2012_MNIR

______________________________________________________________

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:

MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI

Persoană de contact: dr. Eugen Teodor, cercetător, şef Secţia Informatică

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1300;

Sau

Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii

Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com

http:// www.mnir.ro, http://www.facebook.com/pages/MNIR , http://twitter.com/MNIR_

Detalii

Începe:
29 iunie, 2012
Se termină:
31 iulie, 2012
Categorii Eveniment:
,
Etichete Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Național de Istorie a României – București
Telefon
+40 21 315 82 07
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie a României – București
Calea Victoriei nr. 12, sector 3
București, București 030026 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare