Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Bușteni: Doi titani ai artei spaniole, prezentați în expoziția “Goya & Dali. Controversials”, Castelul Cantacuzinio, 4 noiembrie 2022 – 26 februarie 2023

4 noiembrie, 2022 - 26 februarie, 2023

Doi titani ai artei spaniole, prezentați în expoziția
“Goya & Dali. Controversials”
Expoziția: “Goya & Dali. Controversials”, colecția George Șerban
Artişti: Francisco Goya, Salvadaor Dali
Locul de desfăşurare: Castelul Cantacuzinio
Vernisaj: vineri, 4 noiembrie 2022, ora 14:00
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituţă, Cristina Ploscaru
Durata: 4.11.2022-26. 02. 2023
Vineri, 04.11.2022, Bușteni – Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino din Bușteni inaugurează o nouă expoziție, rară în spațiul cultural european și nu numai, închinată unor artiști spanioli renumiți, care au făcut istorie atât prin arta lor, cât și prin controversele stârnite odată cu aceasta. Începând din data de 4 noiembrie, vizitatorii vor putea admira peste 100 de lucrări de gravură și litografii semnate de Francisco de Goya, respectiv Salvador Dali, toate aparținând colecției private a avocatului George Șerban.
”Expoziția Goya & Dali. Controversials ce va fi organizată la Bușteni este rodul colaborării în cadrul proiectului Axele culturale Brukenthal dintre Muzeul Național Brukenthal, colecția George Șerban și Castelul Cantacuzino. Proiectul expozițional a fost demarat în anul 2021 cu prilejul aniversării a 275 de ani de la nașterea lui Goya și a împlinirii a 140 de ani de relații diplomatice România Spania. Expoziția Goya a fost organizată la Iași, Bistrița și Oradea iar în toamna anului 2021 în Parlamentul României cu prilejul Zilei Naționale a Spaniei. Anul acesta expoziția Goya și Dali a fost vernisată la Muzeul Național Brukenthal în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. De această dată, expoziția prezentă de la Bușteni aduce în premieră mai multe lucrări realizate de Dali folosindu-se de gravurile lui Goya. Așadar invităm publicul la cea mai mare expoziție cu lucrări Goya și Dali realizată în România. Observăm într-o perioadă controversată și bulversată ca cea din zilele noastre că în decursul istoriei au existat derapaje care au adus suferință și durere. Cunoașterea istoriei, povestită de această dată prin artă, ne ajută să înțelegem că omul de multe ori poate lupta împotriva omului iar istoria ar trebui să ne maturizeze și să ne conștientizeze și mai mult că, în diferite locuri de muncă ocupate, unele deciziile pot avea și efecte dezastruoase. Această expoziție dincolo de efectul și modernitatea artistică are și un puternic mesaj”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției și managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal.
Proiectul expozițional “Goya & Dali. Controversials” aduce în atenția publicului două personalități artistice spaniole pe cât de diferite, pe atât de asemănătoare. Concentrându-se în jurul faimoasei serii de 80 de gravuri, intitulată “Los Caprichos” și realizată prima dată de Goya spre finalul secolului XVIII, fiind reluată, apoi, de Salvador Dali în secolul XX, expoziția prezintă satira celor doi artiști la adresa societății, valabilă până în zilele noastre. Vor fi afișate 32 dintre “Capriciile” lui Francisco de Goya și 14 litografii originale din seria „Capriciilor” realizată de Dali. Printre aceste lucrări se numără “Somnul rațiunii naște monștri”, gravură semnată de Goya.
În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira și gravuri din seria completă “Tauromaquia” ce prezintă luptele spaniole cu tauri în viziunea lui Goya, dar și o parte din ciclul “Dezastrele războiului”, ce cuprinde mărturii ale aceluiași artist care a fost martor la invazia napoleoniană din Spania și revoltele conaționalilor săi, alături de câteva litografii celebre ale pictorului Salvador Dali.
Expoziția “Goya & Dali. Controversials” va fi deschisă publicului în perioada 04.11.2022 – 26.02.2023. Mai multe detalii sunt disponibile online, pe adresa www.cantacuzinocastle.com. Biletele se achiziționează direct de la intrarea castelului, iar accesul în galerie se face exclusiv în cadrul tururilor ghidate. Pentru rezervări de grup, este necesar apel telefonic la numărul (+40) 244320520.

Detalii

Începe:
4 noiembrie, 2022
Se termină:
26 februarie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=584902056772082&set=a.541983097730645

Organizator

Muzeul Național Brukenthal – Sibiu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Castelul Cantacuzino
Zamorei 1
Bușteni, Prahova 105500 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare