Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Călărași: EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE CUPĂ ORNAMENTATĂ la Muzeul Dunării de Jos

6 noiembrie, 2019 - 30 noiembrie, 2019

EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE
CUPĂ ORNAMENTATĂ

În patrimoniul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi se află unul din cele mai valoroase obiecte istorice din ţară: o cupă rituală, bogat ornamentată, datând din mileniul al V- lea, a. Ch., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti.
Descoperită în anul 1981, în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, într-o locuinţă sanctuar datată din neoliticul final, piesa reprezintă prin maniera de ornamentare şi semne, una din cele mai importante descoperiri ale neoliticului european.
Vasul are piciorul cilindric, este gol şi netezit la interior, având corpul tronconic, modelat din pastă cărămizie, cu decor excizat şi încrustat cu alb în două registre. Sub buză se află un şir de triunghiuri excizate şi regulate. Registrul superior este reprezentat de spirale meandrate despărţite de registrul inferior de o bandă în relief, iar cel inferior conţine benzi spiralate ce continuă vectorial motivele din primul registru. Două benzi în relief marchează buza şi partea mediană a vasului. Evoluţia motivelor prezente în cele două registre creează iluzia unei comunicări în plan orizontal cât şi vertical.
Toate piesele descoperite în sanctuar alături de această cupă, inclusiv statuetele, poartă semnul spiralei sau al meandrului, acestea simbolizând încă din preistorie naşterea noii vieţi.
Piesa este clasată în patrimoniul cultural naţional mobil, în categoria Tezaur, prin ordinul 2110/ 2.03. 2007, având nr. de inv. 26970 şi urmatoarele dimensiuni: diam gurii=252mm, H=300mm.
Această cupă alături de alte piese din colecţia de Artă preistorică a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi a făcut parte din numeroase expoziţii internaţionale în America, China, Elveţia, Anglia şi Grecia.

Detalii

Începe:
6 noiembrie, 2019
Se termină:
30 noiembrie, 2019
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Dunării de Jos
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare