Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Călărași: ”Exponatul lunii”, o piesă deosebită – Gâtar cu mărgele pentru cai la Muzeul Dunării de Jos

1 martie, 2018 - 31 martie, 2018

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, expune în perioada 1 – 31 martie 2018, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, o piesă deosebită – Gâtar cu mărgele pentru cai.

Aducem în atenția publicului un obiect de harnașament folosit pentru înfrumusețarea cailor, care se află în colecția de etnografie a Muzeului Dunării de Jos, datează din sec. al XX– lea și provine din satul Andolina, comuna Ciocănești. Are dimensiunile de 39 x 2 cm și este lucrat din curele de piele pe care sunt înșirate mărgele albastre din sticlă.

Caii Sfântului Theodor

„Calul a pătruns în mitologia creștinismului răsăritean, venind, după cât se pare, din tradiția călăreților danubieni și a „cavalerului trac”. Figurarea Sf. Gheorghe și a altor sfinți militari, pe cal, nu este altceva decât un ecou, pe alt plan cronologic, al cavalerului trac.

Tocmai pentru că Sf. Theodor este patronul cailor, mulți dintre conducătorii populațiilor de stepă, crescătoare de cai, și-au luat numele de botez de Theodor.

Puțini oameni mai știu, probabil, că până acum circa 60-70 ani în satele de pe malul Dunării de Jos, la ziua Sf. Theodor Tiron, adică 17 februarie, caii cei mai frumoși erau împodobiți cu harnașamente arătoase, cu șiraguri de mărgele, funde colorate și după ceremonialul de rigoare, totul se termina cu o autentică întrecere hipică.”

(Petre Diaconu, Caii Sfântului Theodor, Cultură și Civilizație la Dunărea de Jos, Călărași, 1995)

Muzeul Dunarii de Jos Calarasi tel:040242313161 fax 0242311974 e-mail: coslogeni@yahoo.com www.mdjcalarasi.ro

Detalii

Începe:
1 martie, 2018
Se termină:
31 martie, 2018
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Dunării de Jos
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare