Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Călărași: Expoziţie în memoria deportaţilor din Bărăgan, la Muzeul Dunării de Jos

22 noiembrie, 2017 - 28 februarie, 2018

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, instituţie de cultură, subordonată Consiliului Judeţean Călăraşi, organizează în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, expoziţia foto – documentară

IN MEMORIAM – Deportaţii în Bărăgan

Expoziţia, realizată cu sprijinul Muzeului Municipal Călăraşi, Biroului Judeţean al Arhivelor Naţionale Călăraşi şi Bibliotecii Judeţene “Alexandru Odobescu” Călăraşi, se va deschide în data de 22 noiembrie 2017, ora 11, la sediul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi din str. Progresului, nr. 4.

Deportarea în Bărăgan a fost o acţiune de amploare, de „dislocare” întreprinsă în anii `50 de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forţat în Câmpia Bărăganului populaţia care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de graniţa cu Iugoslavia, din judeţele Timiş, Caraş – Severin şi Mehedinţi.

Deportarea populaţiei declanşată în noaptea de 18 iunie 1951 a surprins chiar şi în lumea agresivă a acelor ani prin amploarea şi brutalitatea cu care au fost transformaţi mii de oameni nevinovaţi din Banat şi Oltenia în populaţie cu domiciliu obligatoriu.

IN MEMORIAM – Deportaţii în Bărăgan îţi doreşte să supună atenţiei vizitatorului, printr-o “expoziţie altfel”, documente de arhivă şi documente fotografice, care prezintă aspecte din viaţa cotidiană a populaţiei din aşa-zisele Sate NoiDîlga, Dropia, Ezerul, Movila Gâldăului, Olaru, Pelicanu şi Salcâmi.

La manifestare vor participa şi martori ai dislocărilor masive de populaţie din anii `50.

 

Responsabil Relaţii publice,

Muzeograf Andreea Parnic

 

Details

Start:
22 noiembrie, 2017
End:
28 februarie, 2018
Event Category:
Event Tags:

Organizer

Muzeul Dunării de Jos
View Organizer Website

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website