Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Călăraşi: Expoziţia “Cea mai veche scriere din lume?”

30 April, 2010 - 15 June, 2010

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj deţine cea mai mare colecţie din neolitic cu simboluri şi semne ce reprezintă ideograme şi logograme care stau mărturie şi certifică existenţa unui sistem de scriere în spaţiul dunărean.

Astfel, semnele de la Turdaş, se regăsesc în centrul, estul şi sudul Europei, fiind mai vechi cu mai bine de un mileniu faţă de scrierea sumeriană, “scrierea dunăreană” fiind considerată de specialişti cea mai veche scriere din lume.

Muzeul Dunării de Jos, în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei şi Muzeul Judeţean Argeş, organizează expoziţia de arheologie Cea mai veche scriere din lume? care prezintă o parte a obiectelor care conţin semne şi simboluri ideogramice.

Vasele, altarele, idolii, fusaiolele şi tăbliţele expuse, au inscripţionate semne sau simboluri şi provin de la Măriuţa, Gălăţui – Movila Berzei (jud. Călăraşi), Turdaş, Tărtăria, Iclod, Cluj Napoca (jud. Cluj), Teiu (jud. Argeş) ş.a.

Datate în neo-eneolitic (mil. V – IV a.Ch), aceste artefacte sunt mărturia vie a Scrierii Dunărene, creaţie a Marii Civilizaţii Europene, ajunsă la apogeu în perioada respectivă.

Vernisajul expoziţiei a avut loc joi 29 aprilie, orele 13 , la sediul Muzeului Dunării de Jos şi va putea fi vizitată în fiecare zi între orele 10 – 18.

Galeria de imagini din expoziţie

http://www.mdjcalarasi.ro

Prezentarea Muzeului Dunării de Jos în evidenţa CIMEC

Prezentarea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei în evidenţa CIMEC

Prezentarea Muzeului Județean Argeș în evidenţa CIMEC

Details

Start:
30 April, 2010
End:
15 June, 2010
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
Phone:
0264.595.677
View Organizer Website

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.