Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Călăraşi: expoziţia MĂRTURII CREŞTINE LA NORDUL DUNĂRII

23 May, 2012

 

Muzeul Dunării de Jos, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, Muzeul Brăilei, Muzeul Judeţean Ialomiţa şi Protoieria Călăraşi vă invită

miercuri, 23 mai a.c., ora 1230 , la deschiderea expoziţiei

MĂRTURII CREŞTINE LA NORDUL DUNĂRII

Expoziţia se concentrează asupra unui important fenomen religios şi social – începuturile creştinismului la Dunărea de Jos.

Perioada de început a vieţii creştine în nordul Dunării este confirmată de un număr apreciabil de piese arheologice paleocreştine, descoperite în peste o sută de aşezări daco-romane.

Astfel, pot fi admirate în vitrinele muzeului piese de importanţă capitală pentru spaţiul nord dunărean – Donariul de la Biertan (sec. IV p. Ch.), opaiţul de bronz de la Luciu, opaiţul de la Capidava cu silueta lui Iisus Hristos în relief, sau Tetraevangheliarul de la Humor, prima carte bisericească tipărită în limba română la ordinul lui Ştefan cel Mare (copie).

Toate acestea demonstrează vechimea creştinismului la nordul Dunării şi faptul că acest spaţiu este unul din primele încreştinate.

Piesele expuse au, deopotrivă, valoare religioasă, artistică, dar, mai ales, una istorică, acestea constituind un element de permanenţă în trecerea prin istorie a poporului român şi a bisericii sale.

Manager, Dr. Marian NEAGU

Cercetător, Dr. Valentin PARNIC

Details

Date:
23 May, 2012
Event Category:
Event Tags:
,

Organizers

Muzeul Dunării de Jos
Muzeul Național de Istorie a României – București
Muzeul Brăilei „Carol I”
Muzeul Județean Ialomița – Slobozia

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.