Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Călărași: Folk la Muzeu – Joi 9 mai vedeta serii va fi Adrian Ivanițchi, solist vocal rock, folk, instrumentist (chitară), compozitor, este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii româneşti contemporane.

9 mai, 2019

Muzeul Municipal Călărași a început din 4 aprilie 2019 o serie concerte reunite sub titlul ,,Folk la Muzeu”. Ideea a pornit de la călărășeanul Gilbert Ghicolescu în urma unei discuții purtate cu domnul profesor Sorin Danciu.
Iubitorii de folk au avut o primă întâlnire cu folkiștii Mircea Bodolan, Gilbert Ghicolescu și Monica Mihaela Cojocaru
Joi 9 mai vedeta serii va fi Adrian Ivanițchi, solist vocal rock, folk, instrumentist (chitară), compozitor, este una dintre cele mai proeminente figuri ale muzicii româneşti contemporane. În 1965 împreună cu Călin Ungureanu (ulterior la Carusel) şi cu Radu Stoica (ulterior la Mondial) formează grupul Coral.
În 1966 intră în trupa Titi Stanciu (clape), Nelu Olteanu la bas şi Gabriel Margarint la tobe. Cântau săptămânal la serile de dans de la Arhitectura.
În 1967 Ivaniţchi se integrează în Sideral. Din octombrie 1967 cântă cu Sfinx la Casa de Cultură „Mihai Eminescu” până în februarie 1968 când pleacă în armată. Se alătură trupei în permisii, pentru concerte la Clubul „303” al Institutului Politehnic Bucureşti.
n 1969 se reintoarce la Sighişoara, unde înfiintează grupul Tarabostes cu Ivaniţchi (chitară, clape, voce), Puiu Curpen (chitară), Gunter Schotsch (bass şi voce), Richard Bieltz (tobe), Vasile Contras (chitară).
În octombrie 1974 debutează în Cenaclul Flacara, în care ramane până în 1981. În 1974 organizează o gală de folk la Sighişoara cu Mircea Florian şi Ceata Melopoica, Marcela Saftiuc şi Traian Cosma, Dorin Liviu Zaharia, Nicu Vladimir şi Gigi Nice.
La radio cantă pentru prima oara în 1975 (Balada Doamnei Alice) în emisiunea Top, pe programul Romania Tineret.
Din 1982 susţine spectacole cu formaţia „Bastion”. Din 1990 colaborează cu Nicu Gheza (bass) şi Tibi Gheza (chitară). Participă la ediţiile Festivalului Naţional de Muzică Folk „Om Bun” (începând din 1996), la Festivalul de Artă Medievală de la Sighişoara (1998 – 2001).
În 1999 finisează la Cluj Napoca (împreună cu Mihai Popean la clape şi Sandy Deac) programul albumului „Aminitea Paradisului” (2002). Piese de succes din repertoriu: „Arsura”, „Amintirea Paradisului”, „Amiaza”, „Rondelul jucătorului pierit”, „Floare de ger”, „Balada lui Mil” si „Fisă Personala”. Obţine numeroase distincţii, între care Marele Premiu al revistei Flacăra (1980). Prima apariţie la TVR are loc în 1976. Participă la Festivalul „Garoafa Roşie” de la Soci (1977).
„Muzica folk, aceasta stare de spirit, acest mod de viata, uneste oameni ce simt si percep altfel sensurile vietii, nu doar cel existential, dar mai ales cele legate de spirit, de filosofie, de poezie si (desigur) de muzica. Alaturand si coalizand energii date de caractere puternice, caractere ce au o reala scara a valorilor, poezia cantata, aceasta simbioza denumita generic „muzica folk” aduce in lumina puritatea, altruismul, dragostea, spiritul de sacrificiu, iubirea aproapelui, a neamului, a istoriei si a gliei in care zac mosii si stramosii nostri. Caci ce-am fi noi, traitorii de astazi ai meleagurilor dintre Nistru, Tisa, Dunare si Marea Neagra, fara limba, traditii, cultura si jertfa inaintasilor, decat niste biete papadii, puf spulberat si risipit in cele patru zari de cea mai mica adiere de vant??!!” (Ghilbert Ghicolescu)

Detalii

Dată:
9 mai, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Municipal Călărași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Municipal Călărași
1 Decembrie 1918, 3-5
Călărași, Călărași 910040 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare