Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Calarasi: 1 Decembrie 1918 – Un vis împlinit!

1 decembrie, 2010

La 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, sprijinită de peste 100 000 persoane adunate la eveniment din toate părţile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul şi Ţara Ungurească.

Ziua de 1 Decembrie, ziua naţională a României, marchează bilanţul luptei românilor pentru întregirea neamului.

Marea Unire din 1918, a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei constă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid. Este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată printr-o simţire a conştiinţei naţionale.

Pentru a marca acest moment Muzeul Dunării de Jos, în colaborare cu Muzeul de Istorie Galaţi şi Muzeul Judeţean Ialomiţa, organizează o expoziţie dedicată zilei naţionale a României sub titulatura 1 Decembrie 1918 – Un vis împlinit!

Expoziţia este structurată pe două paliere: unul foto-documentar şi un altul care cuprinde piese de epocă.

Astfel vor fi prezentate diplome, brevete de decoraţii, fotografii din timpul luptelor din primul război mondial şi documente personale ale unora din călărăşenii încorporaţi în „marele război”. Tot aici pot fi văzute săbii de luptă şi săbii de paradă din perioada interbelică, pistoale cu cremene şi cu butoiaş din primul război mondial, puşti, medalii şi decoraţii care marchează unirea, plachete comemorative ş.a.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri 1 Decembrie la Muzeul Dunării de Jos şi va putea fi vizitată în fiecare zi între orele 10 – 18.

Marian Neagu

Detalii

Dată:
1 decembrie, 2010
Eveniment Categories:
,
Etichete Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Dunării de Jos
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare