Loading Events
 
 

Călărași: “1914 – 1918. DRUMUL SPRE UNIRE”, eveniment dedicat realizării idealului național “unirea tuturor românilor” la Muzeul Dunării de Jos

“1914 – 1918. DRUMUL SPRE UNIRE”
Muzeul Dunării de Jos instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Călăraşi, organizează miercuri, 1 decembrie, la ora 12, la sediul din str. Progresului 4, deschiderea proiectului “1914 – 1918. DRUMUL SPRE UNIRE”, eveniment dedicat realizării idealului național “unirea tuturor românilor”.
La 1 Decembrie vom sărbători unul dintre cele mai importante momente din istoria noastră naţională: împlinirea a 103 de ani de la Marea Unire din 1918.
În primăvara şi toamna anului 1918, România devine stat naţional şi unitar, prin deciziile şi voinţa românilor din teritoriile aflate în afara Regatului României de până la 1918 – Basarabia, Bucovina şi Ardealul. Actele de la Chişinău, Cernăuţi, Alba-Iulia au căpătat o consacrare oficială în primul Parlament al României întregite ales în noiembrie 1919, prin vot secret, universal şi direct.
În spiritul acestei sublime pagini de viaţă a neamului nostru, Muzeul Dunării de Jos a pregătit trei expoziții tematice care își propun să scoată în evidență patriotismul şi mândria identităţii naţionale, punând accent pe conştientizarea importanţei actului Unirii, dar şi pe jertfa de secole a eroilor care şi-au dat viaţa pentru realizarea unui vis aparent imposibil.
Expoziția “Eroi din Bărăgan” realizată în colaborare cu Muzeul Județean Ialomița, este dedicată eroilor știuți și neștiuți ai acestor locuri care cu demnitate, onoare și curaj și-au pus viața în slujba României Mari.
Expoziția „Arta tranșeelor”, realizată în colaborare cu Asociația Muzeul Jucăriilor din București, prezintă povestea cartușelor, grenadelor, proiectilelor, obuzelor realizate pe front, în spitale de campanie sau prizonierat de soldații români sau de alte naționalități.
În sfârșit expoziția care dă titlul proiectului “1914 – 1918. DRUMUL SPRE UNIRE”, îşi propune să prezinte prin intermediul unor soluţii noi, adaptate cerinţelor muzeale, parcursul istoric, la care au contribuit şi călărășenii, ce pornește de la anii neutralității și până la Declaraţia de la Alba-Iulia, de la 1 Decembrie 1918.
Organizat de Muzeul Dunării de Jos, proiectul expozițional “1914 – 1918. DRUMUL SPRE UNIRE” va putea fi vizitat până la sfârșitul lunii ianuarie 2022.

Details

Start:
27 November, 2021
End:
31 January
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Dunării de Jos
View Organizer Website

Venue

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *