Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Călărași: Muzeul Dunării de Jos vă invită la expoziția “RomânIA îmbracă IA”.

24 iunie, 2022 - 24 septembrie, 2022

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, sărbătorește și în acest an, Ziua Universală a Iei.

Mai exact, vineri, 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene sau Dragaică, așa cum e cunoscută în calendarul popular, la ora 11:00, va fi vernisată expoziția “RomânIA îmbracă IA”

Aceasta va fi oferită în dar tuturor celor care iubesc portul popular românesc.

Am scos din lăzile de zestre cele mai frumoase ii, și anume iile de sărbătoare. Toate sunt lucrate cu măiestrie, distingandu-se prin rafinamentul pe care îl conferă pânza alba de bumbac, de in sau de borangic din care au fost confecționate, dar și datorită tehnicilor de coasere și de ornamentare transmise de la o generație la alta.

Culorile folosite la cusut erau, de regulă, în două – trei nuanțe cromatice, dar erau și cusute în întregime în fir negru. La acestea se adăugau, după specificul zonei, culori pastelate, fire metalice, flori, fluturi și mărgele.

În componenta motivelor folosite la decorarea iilor intrau figuri geometrice, elemente cosmice, vegetale și animale, toate redate în forme stilizate.

Brodate pe piept, pe spate și pe mâneci, aceste simboluri protejau purtătoarea iei, ținând răul și ghinionul departe.

Iile cusute, arătau totodată, statutul femeii: cele căsătorite și acelea în vârstă purtau modele cu croială modestă și culori mai temperate, iar fetele tinere își coseau iile în culori vii pentru a atrage pețitori.

Erau cusute ii pentru ceremonia nunții sau pentru pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite , altele pentru horă, iar cele mai simple se regăseau în vestimentația zilnică.

Aș dori să mai precizez faptul că, însăși reginele României, Elisabeta și Maria, dar și aristocrația feminină a timpului, au purtat cu mândrie costumul popular romanesc în diferite momente ale vieții lor, apreciind finețea materialelor folosite, armonia cromatica și croiul acestora, identificându-se astfel cu tradiția și obiceiurile românești.

Oana Virginia – șef birou
Secția de Etnografie si Artă populară

Detalii

Începe:
24 iunie, 2022
Se termină:
24 septembrie, 2022
Eveniment Categories:
,

Organizator

Muzeul Dunării de Jos
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Dunării de Jos – Călărași
Str. Progresului nr. 4
Călărași, Călărași 910079 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare