Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

“Caravana Muzeală” – elevi din 10 școli gimnaziale din jud. Dolj vor beneficia gratuit de ateliere cultural-educative

1 septembrie, 2020 - 31 martie, 2021

💬Start “Caravana Muzeală” – elevi din 10 școli gimnaziale din jud. Dolj vor beneficia gratuit de ateliere cultural-educative #MuzeulOlteniei #FundatiaOrange
✅Craiova, 1 septembrie, Muzeul Olteniei a demarat “Caravana Muzeală”, proiect de educație culturală non-formală, finanțat de @Fundația Orange prin intermediul “Susține un ONG”, program ce încurajează implicarea socială a angajaților Orange.
✅Derulat în perioada septembrie 2020 – martie 2021, proiectul “Caravana Muzeală” aduce cultura mai aproape de aproximativ 500 de elevi din clasele I-VIII din jud. Dolj, aflați în comune declarate defavorizate din punct de vedere socio-economic, unde rata șomajului depășește cu mult media pe țară, iar părinții sunt plecați la munca în străinătate, majoritatea copiilor fiind în grija bunicilor.
💬“În urma discuțiilor avute cu managerul instituției, dr. Florin Ridiche, despre proiectele care sunt desfășurate în Muzeul Olteniei și istoricul acestora, mi-am dorit ca aceste inițiative să poată fi disponibile și pentru acei copii care nu pot ajunge la muzeu din diferite cauze, deseori limitările fiind de natură financiară. Prin acest proiect, mulți elevi mai puțin norocoși, vor avea acces la informații de calitate și experiențe de învățare deosebite” a spus Mihai Nicu Cristian, Coordonator proiect și Pre Pay Sales Representative, Orange România.
💬“Acest proiect cultural va constitui prin locațiile alese, o completare a unor proiecte de pedagogie muzeală, ce se desfășoară, de peste 12 ani, la sediul Muzeului Olteniei din Craiova, în spațiile interactive ale celor trei secții, fiind susținute de către muzeografi/arheologi din cadrul instituției, pe toată perioada anului, în timpul vacanțelor școlare, dar și cu ocazia diverselor evenimente culturale. Noutatea proiectului dezvoltat cu sprijinul Fundației Orange o reprezintă| derularea de ateliere în afara spaţiului muzeal, chiar în mijlocul comunităților rurale defavorizate, unde accesul la acest tip de educație este extrem de limitat. Reușim astfel să facem cultura muzeală accesibilă tuturor copiilor, indiferent de statutul lor socio-economic” a declarat Carmen Magdalena Păun, Șef Birou Marketing, Muzeul Olteniei Craiova.
Atelierele vor include o serie de activități educative și creative, pe tematici specifice de istorie, etnografie, științele naturii, ecologie / mediu. Totodată, vor fi realizate și kit-uri educative, cu materiale multimedia digitale (documentare), iar la finalul proiectului, în toate școlile implicate, vor fi organizate expoziții cu materialele handmade, realizate de către elevii participanți în cadrul atelierelor practice. Obiectivul este de a remodela percepția școlarilor despre elemente definitorii de cultură și civilizație, despre legătura acestora cu muzeul și obiectele lui, totul în cadrul unei experiențe de învățare interdisciplinară non-formală: şcoala – muzeu.
♦Primele ateliere creative organizate: “Poezie și caligrafie”, “De vorba cu Bunii și Străbunii” și “Joaca de-a timpul/Pierdut în Tradiții” au stârnit entuziasmul celor 40 de elevi de la Școala Gimnazială „Eufrosina Popescu” și Școala Gimnazială Gogosu, dar și al celor 11 cadre didactice implicate. Toți participanții au avut prilejul să descopere, prin interacțiuni creative ludice, istoria unei instituții de cultură, patrimoniul deținut, precum și modalitățile de protejare, promovare şi valorizare a acestuia. La finalul atelierului, au fost organizate o „vânătoare de comori“ și un exercițiu de învățare digitală, în care cei mici s-au dovedit extrem de implicați în identificarea răspunsurilor corecte.
💬,,Imediat ce ne-a fost propusă participarea la acest proiect, am fost foarte încântați și nerăbdători să punem în practică cu elevii activitațile propuse în cadrul proiectului. Copiii noștri au realizat cu mare atenție toate atelierele propuse, sub atenta îndrumare a echipei Muzeului Olteniei’’, a declarat Cornelia Necșulea, Directorul Școlii Gogoșu.
💬,,Suntem foarte încântați de faptul că școala noastră a fost aleasă să participe la acest proiect atât de frumos și de interesant. Am învățat lucruri noi, ne-am dezvoltat creativitatea, ne-am simțit minunat cu toții, atât elevii, cât și dascălii, alături de echipa Muzeului Olteniei’’, a menționat Dana Maiuru, Directorul Școlii Gimnaziale Eufrosina Popescu.
“Caravana Muzeală” continuă cu o nouă oprire în data de 10 septembrie, în localitatea Cernătești, județul Dolj. Toate atelierele sunt organizate cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu noul coronavirus.
Mai multe detalii privind calendarul atelierelor sunt disponibile pe pagina de Facebook a Muzeului Olteniei.
Proiectul „Caravana Muzeală” este finanțat de @Fundația Orange prin intermediul “Susține un ONG”, program ce încurajează implicarea socială a angajaților Orange.
♦️Despre Muzeul Olteniei ♦️
Muzeul Olteniei Craiova este o instituție publică de cultură, de importanță regională, ce acționează în scopul cunoașterii, educării și promovării / revalorificării patrimoniului cultural al comunității din zona Olteniei. Înfiinţat la data de 1 aprilie 1915, muzeul are un flux anual de aproximativ 47.000 de vizitatori, infrastructura deținută fiind una extrem de modernă: săli expoziționale, 3 spații interactive pentru derularea de activități creative, 1 planetarium, 3 săli de conferințe, 13 expoziții permanente și o medie de 12 expoziții temporare pe an. Pentru detalii, vizitați www.muzeulolteniei.ro
♦️Despre Fundația Orange ♦️
Fundația Orange este o organizaţie non-profit și se implică în viaţa comunității, prin realizarea de proiecte de filantropie,menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 8 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitați http://www.fundatiaorange.ro

Details

Start:
1 septembrie, 2020
End:
31 martie, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Olteniei
View Organizer Website