Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ceci n’est pas un Magritte. Expoziție unicat de fotografie în Bacău

14 septembrie, 2023 - 1 octombrie, 2023

Ceci n’est pas un Magritte
Expoziție unicat de fotografie în Bacău
Asociația „Gil Ioniță”, în parteneriat cu Complexul Muzeal „Iulian Anonescu” – Secția de Artă, organizează, în perioada 14 septembrie – 1 octombrie, prima expoziție de fotografie a artistului băcăuan Victor Eugen Mihai – VEM.
Unică în țară, expoziția reprezintă o reinterpretare, într-o manieră parodică, a unora dintre cele mai importante lucrări ale celebrului pictor suprarealist René Magritte.
Denumit „Ceci n’est pas un Magritte” („Acesta nu este un Magritte”), proiectul fotografic recontextualizează operele celebrului pictor belgian pentru a expune, într-o manieră inedită, viciile societății și ale umanului în general. VEM își propune astfel să tragă un semnal de alarmă cu privire la aceste aspecte și să invite privitorul la introspecție. „În acest sens, aşa cum Constantin Brâncuşi (conform lui Minulescu) îşi dădu seama că un «om» cioplit în piatră nu poate fi decât o piatră cu chip de om, aşa VEM ilustrează şi evocă ceea ce se petrece la nivelul individului sub stratul superficial al dermei.” (Maria Bilașevschi – critic de artă).
Fotografiile ce urmează a fi expuse se bucură deja de succes pe plan internațional, fiind premiate în cadrul unor competiții de profil din Suedia, Cipru și România.
Pe parcursul proiectului, VEM și artistul fotograf Ioan Viorel Cojan, curatorul expoziției, vor organiza sesiuni de lucru cu elevi din Bacău, în cadrul cărora vor discuta mai multe despre fotografia performativă suprarealistă.
Expoziția face parte din proiectul Suprarealism fotografic băcăuan, cofinanțat de Consiliul Județean Bacău prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2023 conform Legii nr. 350/2005.
Vernisajul are loc în data de 14 septembrie, ora 16.00, la Galeria de Artă „Alfa” ale Muzeului de Artă din cadrul Complexulului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, strada Mărășești, nr. 12.
***
Victor Eugen Mihai – VEM este membru al Federației Organizațiilor Caricaturiștilor (FECO) și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), având o experiență de peste 30 de ani în caricatură și jurnalism.
Lucrările i-au fost expuse în peste 50 de țări, în special la saloane-concurs de caricatură. De-a lungul carierei sale a fost recompensat cu 43 de premii internaționale și 17 naționale la concursurile de caricatură/grafică satirică.
Este autor al albumelor de caricatură „Opriți Pământul, vreau să cobor!” (1995), „VEM MANIA” (1997) şi „VEM” (2016).

Details

Start:
14 septembrie, 2023
End:
1 octombrie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2315675918632898&set=a.126538394213339

Organizer

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă – Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău
str. Nicolae Titulescu, nr. 23
Bacău, Bacău Romania
+ Google Map