
- Acest eveniment a trecut.
Centrul Cultural German Cluj-Napoca vă invită să descoperiți expoziția „Sibylle Bergemann. Photographien” [Sibylle Bergemann. Fotografii]
27 februarie - 16 martie

Organizator | Centrul Cultural German Cluj-Napoca
Perioadă expoziție | 27.02. – 16.03.2025 [ Mi – Du ]
Locație | Muzeul de Artă Cluj-Napoca [Piața Unirii nr. 30]
Vernisaj | 27.02.2025 | 18:00 EEST
Curator expoziţie | Frieda von Wild
Comisar de expoziție| Alexandra Sârbu, din partea Muzeului de Artă Cluj-Napoca
Centrul Cultural German Cluj-Napoca vă invită să descoperiți expoziția „Sibylle Bergemann. Photographien” [Sibylle Bergemann. Fotografii] care, după 16 ani și peste 30 de turnee în întreaga lume, ajunge la Cluj. Expoziția prezintă, la nivel internațional, opera completă a uneia dintre cele mai importante fotografe germane din ultimele decenii. Fotografiile sale impresionează prin diversitate – de la fotografii de modă, reportaj, eseu, peisaj, scene urbane și portret, iar complexitatea reflectă stilul inconfundabil al artistei. Contextul social a jucat un rol esențial în opera lui Bergemann. Imaginile ei sunt marcate de o confruntare critică cu RDG-ul. Fotografia nu este doar o simplă reprezentare, ci oferă o perspectivă asupra realității, o interpretează și ia poziție. Imaginile devin simboluri, reflectă povești și conturează doruri în ochii privitorului. Expoziția va fi prezentată în cadrul Muzeului de Artă, în perioada 27 februarie – 16 martie 2025. Vernisajul va avea loc în data de 27 februarie 2025, de la ora 18:00, în prezența curatoarei Frieda von Wild, fiica Sibyllei Bergemann.
̆ ̆ , . ̆ ̆ ℎ. ℎî̦̆ ̦… (Sibylle Bergemann, 2008)
(1941–2010) s-a remarcat inițial ca fotografă de modă, dar a fost și o reprezentantă a eseului fotografic fiind o observatoare minuțioasă și atentă. Și-a grupat fotografiile în serii, urmărind perioade îndelungate diferite teme și note fotografice. Un punct central al operei sale îl constituie fotografiile de modă și portret, realizate pentru reviste precum Sibylle sau GEO. Interesul pentru imagini contextuale și scenice a început în Berlinul anilor 1960, extinzându-se ulterior în orașe precum New York, Paris, Tokyo sau São Paulo. De-a lungul anilor, Bergemann a lucrat deseori cu Polaroid și, până în 1990, în special în alb-negru. A fost unul dintre puținii fotografi care au folosit culoarea nu în mod ilustrativ, ci ca element esențial al compoziției. După reunificarea Germaniei, a cofondat agenția OSTKREUZ și a devenit membră a Academiei de Arte.
>> O expoziție a ifa – Institut für Auslandsbeziehungen e.V., Stuttgart, în colaborare cu Academia de Arte, Berlin și Ostkreuz – Agenția Fotografilor, Berlin. Expoziția este organizată la Cluj-Napoca de Centrul Cultural German, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, cu susținerea Goethe-Institut București și a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.