Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Centrul de Cercetare a Limesului Roman din cadrul Muzeului Județean Mureș, cu sprijinul Asociației Milites Marisensis prezintă a doua ediție a evenimentul anual „Ludi Megalenses”

9 aprilie, 2022

Centrul de Cercetare a Limesului Roman din cadrul Muzeului Județean Mureș, cu sprijinul Asociației Milites Marisensis prezintă a doua ediție a evenimentul anual „Ludi Megalenses”

Cu prilejul redeschiderii Parcului Arheologic de la Călugăreni și cu ocazia Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, Muzeul Județean Mureș vă invită, ca în fiecare început de primăvară, la evenimentul Ludi Megalenses.

Vă așteptăm să petreceți alături de noi sâmbătă, 9 aprilie 2022, între orele 10:00-16:00, în Parcul Arheologic de la Călugăreni. Am pregătit ghidaje în pavilioanele expoziționale TIME BOX, ateliere interactive de pedagogie muzeală destinate familiilor în Parcul Arheologic, parade ale soldaților romani, demonstrații militare romane și multe alte surprize. Accesul este gratuit.

Evenimentul de sâmbătă este inspirat din festivalul Romei Antice cu același nume – Ludi Megalenses (cunoscut și ca Megalesia sau Megalensia) care avea loc în perioada 4 – 10 aprilie, în onoarea zeiței Cybele, cunoscută de romani sub numele de Magna Mater. Structura festivalului este neclară, dar includea ludi scaenici – respectiv piese de teatru și alte activități pe teme religioase, unele din piese fiind comandate special de la dramaturgii cunoscuți. Sclavii nu aveau voie să fie prezenți la jocuri, iar magistrații apăreau îmbrăcați în togă purpurie, de unde și proverbul, purpura Megalensis.

***

Situl roman de la Călugăreni face parte din vastul sistem defensiv al Imperiului Roman cunoscut sub termenul de limes și a jucat un rol strategic în apărarea Văii Nirajului și a provinciei Dacia.

Cunoscut în legendele locale sub numele de „Cetatea și palatul Sânzienei”, existența sa a fost consemnată încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Primele săpături arheologice, realizate la sfârșitul secolului al XIX-lea au dus la localizarea exactă a castrului. Potrivit ștampilelor cu textul CPAI de pe materialul tegular, unitatea militară staționată aici a fost o trupă auxiliară de infanterie și anume c(ohors) p(rima) A(ugusta) I(turaeorum) sagittarium.

În cursul cercetărilor recente, situl a fost cartat cu ajutorul măsurătorilor geofizice și prin periegheze intensive. Săpăturile arheologice au avut în vedere cercetarea clădirii comandamentului și a turnului de colț din castru, a băilor și a unor locuințe din așezarea civilă.

În 2015 a fost înființat Parcul arheologic de la Călugăreni care este administrat de Centrul de Cercetare a Limesului Roman, din cadrul Muzeului Județean Mureș. Parcul se extinde pe o suprafață de peste 5 ha și are ca scop protejarea și valorificarea sitului arheologic.

Cum se poate ajunge la Parcul arheologic de la Călugăreni?

Cu mașina – pe ruta Târgu Mureș – Miercurea Nirajului – Călugăreni, 36 km. Durata traseului: 40 de minute. Parcarea este gratuită.

Cu autocarul – firmă privată, pe ruta Târgu-Mureș – Sfântu Gheorghe, plecări din Autogara de pe strada Bega, Târgu Mureș, de la orele: 10:30 și 15:30. Durata traseului: aprox. 60 min.

 

 

***

 

Cu deosebită considerație,

Liliana LIRCA

Muzeograf

Relații Publice

 

MUZEUL JUDEȚEAN MUREȘ

Str. Mărăști, 8A, Tg Mureș, Mureș

Website: www.muzeulmures.ro

Facebook: muzeul.mures.maros.muzeum

Instagram: @mures_county_museum

 

Tel. 0749 912 992

E-mail: pr@muzeulmures.ro / lircaliliana@gmail.com

Details

Date:
9 aprilie, 2022
Event Categories:
, ,

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Parcul Arheologic de la Călugăreni, Mureș
Călugăreni, Mureș Romania + Google Map