Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj: Festival de fotografie documentară la Cluj Bogdan Gârbovan la Atelierul de Icoane

1 decembrie @ 14:18 EET

Print

Festival de fotografie documentară la Cluj

Bogdan Gârbovan la Atelierul de Icoane

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția Trip la două stele, a lui Bogdan Gârbovan, în cadrul primului festival de fotografie documentară din România, care este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. Încă șapte zile de expoziții și proiecții speciale îi așteaptă pe clujeni să descopere prin intermediul fotografiei documentare și fotojurnalismului, România cu și fără stereotipuri.

Proiectul lui Gârbovan oferă o vizune fotografică, mai degrabă critică asupra turismului din România. Fotograful își mută atenția de pe individ pe spațiul populat de acesta și evoluția lui în timp.

Obiectivul aparatului lui este somat să surprindă „realitățile”, fie acestea postcomuniste sau capitaliste ori pur și simplu peisajere, căci realitățile nu sunt stridente, necesar uluitoare, cum ar fi tentant pentru majoritatea fotografilor să le documenteze, ci firești, aproape banale, însă de un firesc și de un banal spectaculoase.

Expoziția are loc la Atelierul de Icoane al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Piața Ștefan cel Mare nr. 5), în perioada 27 octombrie – 4 noiembrie 2016.

Prima ediție a festivalului In/Out are ca temă principală România și reprezentările ei în fotografia documentară, surprinsă atât de fotografi români, cât și de fotografi străini. Cât de atractive sunt stereotipurile românești pentru fotografi și nu numai, și ce rol are fotografia documentară, sunt doar câteva din întrebările pe care organizatorii și fotografii le supun dezbaterii.

 

Accesul publicului este liber la toate expozițiile și proiecțiile festivalului, iar organizatorii speră să aducă astfel fotografia documentară mai aproape de publicul larg. Deși este un concept non-comercial, aparent rigid și necosmetizat, fotografia documentară este cea mai sinceră și autentică descriere a realității. Trecută doar prin filtrul subiectiv și empatic al fotografului, aceasta redă nedistorsionat povestea surprinsă prin intermediul aparatului.

Mai multe informații despre festival, programul acestuia și expozanți, se găsesc pe canalele oficiale In/Out Photo Festival:

Site: www.inout.photo, Facebook: www.facebook.com/inoutfestival

 

Festival realizat cu sprijinul:

Banca Transilvania, NTT DATA Romania, Colorama, Bloom Studio, Roxer Grup, Primăria și Consiliul local Cluj, Visit Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Milenium Grup, Photo&foto, Why Not, Papa la Sany, Zebra Catering.

Details

Date:
1 decembrie, 2023
Time:
14:18 EET
Event Category:
Event Tags: