Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: conferința „Liviu Galaction Munteanu: martir pentru cauza creștinismului”, joi, 23 martie 2023

23 martie, 2023

Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,
Recunoștința este una dintre acele valori, din păcate tot mai greu identificabilă în societatea contemporană, care definește nu doar o persoană sau o mică colectivitate, ci ea ar trebui să se numere printre virtuțile cardinale ale unei națiuni. Atunci când vorbim despre trecut, sacrificiile generațiilor anterioare ne responsabilizează, căci, în clipa în care ștergem cu buretele din memoria colectivă o jertfă fără de care astăzi nu am fi cei ce suntem, am confirma faptul că „un popor care nu-și cunoaște trecutul e condamnat să-l repete”.
Tocmai de aceea, într-o reverențioasă și necesară rememorare a sacrificiului celor închiși în temnițele comuniste, vă invităm joi, 23 martie 2023, începând cu ora 19, la Muzeul Mitropoliei Clujului, pentru a ne fi alături la conferința „Liviu Galaction Munteanu: martir pentru cauza creștinismului”, organizată de Memorialul Gherla cu sprijinul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș Bolyai și al Muzeului nostru.
Cu binecuvântarea și în prezența Arhiepiscopului și Mitropolitului nostru Andrei, îi vom avea alături de noi ca invitați și conferențiari pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, pe Prof. Univ. Dr. Adrian Opre – Decanul Facultății de Psihologie din Cluj-Napoca, pe Pr. Lect. Univ. Dr. Răzvan Perșa – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pe Pr. Dr. Lucian Greabu – Parohia „Sf. Nicolae” din Năsăud și pe istoricul Dr. Dragoș Ursu – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
În cadrul evenimentului, moderat de către Protos. Dr. Grigorie Benea, vom rememora pagini marcante din biografia Pr. Prof. Liviu Galaction Munteanu, cel de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 125 de ani și 62 de ani de la moartea sa martirică în temnița Aiudului.
Seara va fi punctată și de recitalul susținut de Corul de Copii al Memorialului Gherla, acesta urmând a interpreta câteva compoziții pe versurile unor poeți din Gulagul românesc.
Vă așteptăm cu mare drag, intrarea fiind liberă, la întâlnirea cu personalitatea celui care a fost și rămâne pentru toți un model de virtute și mărturisire creștină, Pr. Prof. Liviu Galaction Munteanu!

Details

Date:
23 martie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=604380548397301&set=a.475844384584252

Organizer

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
View Organizer Website

Venue

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
Piaţa Avram Iancu nr. 18, et. 2
Cluj-Napoca, Cluj 400117 Romania
+ Google Map