Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: „Exponatul lunii iulie” la Muzeul Mitropoliei Clujului este icoana „Adormirea Maicii Domnului”, realizată în veacul al XVIII-lea pentru parohia Lita (jud. Cluj)

26 august, 2021 - 31 august, 2021

Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,
Luna august are în centrul ei, atât calendaristic cât mai ales liturgic, marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare cu o deosebită importanță în Biserica Ortodoxă Română și, în general, în tradiția și spiritualitatea românească. Tocmai de aceea, în iconografia bisericilor românești, Adormirea Maicii Domnului este bine reprezentată, multe lăcașuri de cult, fie parohiale sau mănăstirești, având ca hram acest important Praznic dedicat Născătoarei de Dumnezeu.
Exponatul lunii august este icoana „Adormirea Maicii Domnului”, realizată în veacul al XVIII-lea pentru parohia Lita (jud. Cluj), de un zugrav, astăzi, anonim, având dimensiunile de 70/46,5 cm.
Icoana are în centrul registrului inferior patul mortuar pe care se află așezat trupul adormit al Maicii Domnului, Maria fiind zugrăvită cu un chip încă tânăr, emanând pace și liniște. Spre deosebire de majoritatea icoanelor care o înfățișează pe Preacurata având mâinile încrucișate pe piept, zugravul a decis să așeze un acoperământ purpuriu, imperial, peste trupul vegheat de către cei doisprezece Apostoli. Împărțiți în două grupuri de câte șase, cu privirile care converg spre persoana Maicii Domnului, ucenicii o veghează pe cea prin care mântuirea a venit în lume. La picioarele și la capul patului mortuar îi putem remarca pe Sf. Ap. Petru și Pavel, aceștia cădind catafalcul. Ceata Apostolilor este înfățișată având deja elemente ale misiunii încredințate lor de către Iisus Hristos: Cartea Sfântă, semnificând propovăduirea Cuvântului sau veșmântul arhieresc, semn al preoției. Tot în partea inferioară a icoanei regăsim transpus episodul iudeului care, dorind a răsturna și a profana patul mortuar, și-a văzut mâinile retezate cu sabia de către înger.
În registrul superior, poziționat central, într-o mandorlă de un galben-auriu intens, îl vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos, acesta purtând cu gingășie în brațe sufletul Maicii Sale, reprezentat sub forma unui prunc înfășat. De o parte și de cealaltă a mandorlei, pictorul a înfățișat patru îngeri, aceștia având, asemenea Fiului, mâinile acoperite cu veșmintele lor.
Întreaga compoziție este una bogată, cromatica evidențiind personajele (veșminte preponderent galbene, albe și roșii) în contrast cu fundalul albastru închis, imaginea de ansamblu fiind armonioasă și foarte sugestivă în ceea ce privește redarea iconografică a Praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Vă așteptăm cu drag!

Detalii

Începe:
26 august, 2021
Se termină:
31 august, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
Piaţa Avram Iancu nr. 18, et. 2
Cluj-Napoca, Cluj 400117 Romania
+ Hartă Google