Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: „Exponatul lunii iulie” la Muzeul Mitropoliei Clujului este icoana „Deisis”, realizată de către Gavril Zugravul în anul 1764 pentru biserica din satul Boju

27 iulie, 2021 - 31 iulie, 2021

Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,
„Exponatul lunii Iulie” este icoana „Deisis”, realizată de către Gavril Zugravul în anul 1764 pentru biserica din satul Boju (Jud. Cluj), o biserică de lemn „călătoare”, care, după ce a fost ridicată în Boju (aici fiind cunoscute, în timp, mai multe amplasamente), a fost vândută în prima jumătate a secolului al XIX-lea comunității din Valea Largă (jud. Mureș) pentru a ajunge, în cele din urmă, la Schitul Cioara (jud. Alba) unde, mai târziu, a fost demontată.
Icoana pictată de către Gavril Zugravul, având dimensiunile de 60/87,5 cm, se remarcă de la bun început prin frumusețea compoziției și a cromaticii, tonurile puternice de roșu și albastru fiind completate de fondul auriu, cald, întreaga lucrare evidențiind persoana Mântuitorului Iisus Hristos. Dacă în cazul reprezentării Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul atenția la detalii nu este una deosebită, în ceea ce privește chipul Domnului se remarcă finețea trăsăturilor, accentul pus pe luminozitatea feței și pătrunzimea ochilor. Aureola integrează nu doar cele trei litere O Ѡ N, ci și mici „raze”, efectul fiind unul de accentuare și evidențiere a dimensiunii dumnezeiești a Persoanei Fiului. Atât chiton-ul roșu cât și himation-ul albastru sunt ornate cu elemente decorative complexe și foarte atent realizate.
În registrul inferior, în inscripția care s-a păstrat în stare foarte bună, aflăm informații valoroase care ajută la identificarea anului și lunii realizării icoanei, a donatorilor dar și a artistului care a pictat lucrarea: „Anul 1764; Msța decembrie; Această sfântă icoană sau plătit cu banii satului anume Boju; Gavrilă Zugrav”.
Vă așteptăm cu drag!

Detalii

Începe:
27 iulie, 2021
Se termină:
31 iulie, 2021
Eveniment Categories:
,

Organizator

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
Piaţa Avram Iancu nr. 18, et. 2
Cluj-Napoca, Cluj 400117 Romania
+ Hartă Google

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *