Loading Events
 
 
Dragi prieteni ai Muzeului Mitropoliei Clujului,
Rămânând în tematica reprezentărilor iconografice dedicate Pururea Fecioarei Maria, vă propunem în cadrul proiectului „Exponatul lunii” prezentarea unei icoane deosebite. Operă a zugravului David de la Curtea de Argeș, realizată în anul 1748 pentru comunitatea din Moldovenești (jud. Cluj), această icoană a Maicii Domnului cu Pruncul este una de tip Eleusa (Mângâietoarea), așa cum o arată chiar inscripția din partea central stânga a lucrării. Impresionând privitorul prin frumusețea, calitatea artistică și totodată sobrietatea și lipsa sa de fast, icoana, având dimensiunile de 64,5/80 cm, este un exemplu relevant pentru arta brâncovenească și post-brâncovenească din Transilvania primei jumătăți a secolului al XVIII-lea. David Zugravul a fost unul dintre cei mai străluciți artiști iconari care au trecut Carpații și au oferit un nou suflu picturii bisericești din aceste părți, fondând veritabile școli de pictură, formând ucenici și lăsând în urmă un patrimoniu material și spiritual reprezentativ.
Compozițional, icoana este caracterizată printr-un desen expresiv, acuzat, pictorul folosind culori dense însă puțin numeroase, jucându-se cu nuanțe de albastru, roșu și ocru. A oferit chipurilor o expresie severă și solemnă care însă nu deranjează privitorul, acesta rămânând fascinat de echilibrul cromatic și armonia proporțiilor. Maica Domnului este redată într-o ușoară întoarcere spre stânga, veșmintele ei fiind alcătuite dintr-o palla și o bonetă albastru-verzuie și un maforion roșu, garnisit în partea inferioară cu un decor floral. Același tip de decor de inspirație vegetală împodobește și coroana așezată pe capul Născătoarei de Dumnezeu, o coroană de aur, imperială. În mâna stângă, Fecioara ține Copilul, cu dreapta arătând spre Acesta.
Iisus Hristos, privind spre chipul Maicii Sale, este înveșmântat într-un hiton ocru și un himation albastru, mâna Sa stângă ținând un „globus cruciger”. Pictorul a creat două nimburi placate cu foiță metalică, demarcate față de fondul compoziției (albastru în registrul superior și ocru în cel inferior) printr-o elaborată „linie” de puncte albe.
Icoana este una deosebit de ofertantă în ceea ce privește informațiile pe care le oferă, pe lângă inscripția „Eleusa”, la care am făcut referire anterior, putând fi aflați atât donatorul: „Această icoană o au plătit satu (Moldovenești n.n)” – în partea dreaptă-jos cât și autorul: „David Zugravu” – la mijlocul icoanei în partea stângă. Anul 1748 este înscris pe icoana împărătească „soră”, „Iisus Hristos Pantocrator”, lucrare pe care o vom analiza într-o altă viitoare prezentare.
Vă așteptăm cu drag!

Details

Start:
26 September, 2021
End:
30 September, 2021
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
View Organizer Website

Venue

Muzeul Mitropoliei Clujului – Colecţia muzeală a Mitropoliei Ortodoxe Cluj
Piaţa Avram Iancu nr. 18, et. 2
Cluj-Napoca, Cluj 400117 Romania
+ Google Map

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *