
- Acest eveniment a trecut.
Cluj-Napoca: expoziţia „Călătorie în arta lui Gy. Szabó
8 decembrie @ 12:17 EET
EXPOZIȚIA „CĂLĂTORIE ÎN ARTA LUI GY. SZABÓ BÉLA”
3 august – 3 septembrie 2017
Vernisaj: 3 august 2017, ora 18
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Casa Memorială Gy. Szabó Béla vă invită călduros să luaţi parte joi, 3 august 2017, începând de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Călătorie în arta lui Gy. Szabó Béla”, care va avea loc în sălile de expoziţii temporare (etaj, latura sudică) ale muzeului (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30).
Expoziţia cuprinde o selecţie de lucrări din colecţia Casei Memoriale Gy. Szabó Béla și din colecția Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Gy. Szabó Béla (1905–1985) este cunoscut ca inovatorul și maestrul gravurii în lemn din Transilvania secolului XX. Acesta, pe durata celor șase decenii de activitate, pe lângă aproximativ 1.400 de xilogravuri, a realizat și aproape 15.000 de desene în cărbune și în tuș, aproape 200 de tablouri în ulei și 2.000 de pasteluri. Opera sa artistică impunătoare rezervă în continuare nenumărate surprize, astfel, la expoziția de față, pe lângă arhicunoscutele gravuri în lemn, vor fi prezentate și lucrări necunoscute publicului, precum și diverse obiecte sau unelte de lucru ale artistului. Dintre acestea amintim: xilogravuri aproape necunoscute (cum este grotescul Autoportret cu vedenii, bogat în simboluri), desenele sau pastelurile din mai multe mape, ori picturile în ulei care n-au fost expuse în timpul vieții sale – toate acestea merită interes din partea publicului.
Forța motrică a artei lui Gy. Szabó a constat în căutarea și imortalizarea plaiurilor și a experiențelor noi (călătorii). Pe lângă cercetarea și observarea necontenită a naturii, în timpul acestor călătorii, artistul a întreprins și o investigare a sinelui, mărturie stând nenumărate autoportrete (unele tradiționale, altele complet inovative din punct de vedere compozițional) care se consideră esențiale în toate fazele de creație și au fost concepute prin diferite tehnici (desene în tuș sau în cărbune, pasteluri, tablouri în ulei, xilogravuri). Expoziția de față se bazează pe cele două teme îndrăgite ale artistului – călătoriile și autoportretele –, punând în evidență autoportrete executate în diverse tehnici.
La vernisaj vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; dr. Bordás Beáta, curatorul expoziției și Ferenczy Miklós preot, administratorul moștenirii lui Gy. Szabó Béla.