
- Acest eveniment a trecut.
Cluj-Napoca: expoziţia „REFORMA PROTESTANTĂ 500 – Biblia lui Szalay Lajos”, vernisajul joi, 10 august 2017
6 decembrie @ 10:42 EET

REFORMA PROTESTANTĂ 500 – BIBLIA LUI SZALAY LAJOS
10 august – 3 septembrie 2017
Vernisaj: 10 august 2017
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Fundația de Artă Kovács Gábor (KOGART) din Budapesta și Universitatea de Teologie Reformată din Debrecen (DRHE) vă invită să luaţi parte joi, 10 august 2017, începând de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „REFORMA PROTESTANTĂ 500 – Biblia lui Szalay Lajos”, care va avea loc în Sălile Festive ale muzeului (Palatul Bánffy, P-ța Unirii nr. 30).

Fundația KOGART în colaborare cu DRHE aduce un omagiu Reformei Protestante (petrecute acum 500 de ani) printr-o serie de expoziții de anvergură, cu lucrări inspirate din Biblie. Cea de-a treia expoziție din această serie va fi găzduită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, aceasta cuprinzând lucrări de grafică ale artistului Szalay Lajos (1909–1995), inspirate din Vechiul și Noul Testament. Graficianul Szalay Lajos (1909–1995), distins cu premiul Kossuth, a fost inovatorul artei maghiare de desen a secolului XX. În 1946 a întreprins o călătorie la Paris, în urma căreia, mai mult de 40 de ani, a trăit și a lucrat în străinătate – în Argentina și în S.U.A. –; s-a întors acasă, în Ungaria, numai în 1988. Creația sa artistică este recunoscută în întreaga lume. Conform legendei, Pablo Picasso ar fi spus despre artist: „Dacă posteritatea își va aminti de numele a doi graficieni din secolul XX, cel de al doilea va fi al meu, dacă doar de unul, acela va fi Szalay Lajos”.
Sursa de bază a creației lui Szalay a fost relația artistului cu Biblia și întâlnirea sa cu transcendența. La începutul anilor 1960, a transpus pentru prima oară în creații artistice experiențele sale legate de Vechiul și Nou Testament. El însuși a considerat albumul de desene intitulat „Genezis” (apărut în 1966, respectiv în 1973 în Ungaria) ca fiind capodopera sa, în care, prin 124 de desene, sunt prezentate cele mai importante momente ale Vechiului Testament. Aceste imagini nu sunt numai simple ilustrații de Biblie: la început, textul și desenele se asortează frumos. Mai târziu, Szalay scoate în evidență treptat unele elemente, variază tema, iar mai apoi interpretarea devine aproape contemporană. Artistul a reușit să sporească efectul dramatic al acelor momente-cheie care dau esența narațiunilor biblice, prin rapiditatea și prospețimea desenului și prin abilitatea artistului de a reacționa prompt la temă. Istoriile sale pot fi citite datorită elementelor de desen: fiind transformate în experiențe vii.
Fundația de Artă Kovács Gábor dispune de cea mai bogată colecție de lucrări ale lui Szalay Lajos din Ungaria. Selecția de desene din această colecție prezintă în mod cuprinzător operele lui Szalay inspirate din momentele Vechiului și ale Noului Testament. În ceea ce privește datarea, acest ansamblu de lucrări parcurge toată opera artistică a lui Szalay și cuprinde preponderent desene, pe lângă care vor fi expuse tablouri într-un număr mai restrâns și câteva foi de grafică cu tehnica de ac rece.
După cele două expoziții din Ungaria și cea de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, va urma o ultimă expoziție finală la Budapesta (în octombrie 2017, la Palatul de Gărzi din Várkert Bazár), prin care vor fi rezumate toate cele trei expoziții anterioare.
Informații pentru vizitatori:
Muzeul de Artă Cluj-Napoca | Piața Unirii nr. 30.
Orar de vizitare: miercuri – duminică, orele 10.00–17.00
Curatorul expoziției:
Kosinsky Richárd, istoric de artă la Fundația de Artă Kovács Gábor
Fotografiile pot fi descărcate de la:
https://www.dropbox.com/sh/bq73459vp5n5ey2/AAAYzxGbsi3oAiH7qRcUObpwa?dl=0
Pagina de Facebook a seriei de expoziții:
www.facebook.com/reformacio500kiallitas
Pagina Fundației KOGART:
www.kogart.hu