Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Expoziţii şi evenimente la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 21 ianuarie – 27 ianuarie 2012

21 January, 2012 - 27 January, 2012

Expoziţii şi evenimente la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

în perioada 21 ianuarie – 27 ianuarie 2012

Program:

Miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Luni, marţi – închis

Expoziţii temporare:

Expoziţia Event & Fashion Design – deschisă în perioada 20 – 22 ianuarie 2012

 

Salonul internaţional de fotografie „Bicentenar Carol Pop de Szathmári”.

Anul expoziţional 2012 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca debutează cu un eveniment aniversar deosebit: Bicentenarul Carol Pop de Szathmári. Pictor şi fotograf, născut în oraşul nostru în data de 11 ianuarie 1812 (în casa cu nr.17 de pe actuala str. Iuliu Maniu) Carol Pop de Szathmári a făcut primele studii în Transilvania, apoi (1853) a lucrat cu Anton Chladek la Pesta . A călătorit intens în ț ară și străinătate, de unde a adus numeroase imagini pitorești cu caracter de reportaj, rămânând în istoria artei româneşti drept unul dintre cei mai importanţi artişti documentarişti atât prin activitatea sa de pictor, dar mai ales prin cea de fotograf. Muzeul de Artă Cluj-Napoca deţine în patrimoniul său un număr de 6 lucrări Carol Pop de Szathmári.

Salonul aniversar, organizat de către Asociaţia ArtImage din Cluj-Napoca în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj şi Casa de Cultură a Municipiului Cluj, sub înaltul patronaj al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România va fi găzduit de către Muzeul de Artă din Cluj în perioada 12-30 ianuarie 2012.

La vernisaj vor fi prezenţi domnul Kelemen Hunor, ministrul al Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, domnul Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj precum şi invitaţi din ţară şi străinătate. Cu acest prilej vor fi înmânate cele 32 premii şi distincţii incluzând Marele Trofeu Carol Pop de Szathmári, 200, acordat de către Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, şi Marele Trofeu ArtImage Cluj-Napoca, originale, realizate de către studentul arhitect Mihai Lupşe.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 12 ianuarie 2012 – 30 ianuarie 2012

Galeria Naţională

Galeria Naţională, deschisă în sălile de la etajul clădirii, etalează piese de pictură şi sculptură selectate din patrimoniul Muzeului, propunând o prezentare coerentă (atât sub raport cronologic, cât şi sub raportul filiaţiilor stilistice), a cinci secole de artă plastică naţională, cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania (şi cu deosebire din centrul artistic Cluj) şi cu o evidenţiere expresivă a multiculturalităţii proprii spaţiului intracarpatic.

Artişti ale căror lucrări sunt prezentate în Galeria Naţională: Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Ştefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Cornel Medrea etc.

Evenimente

Miercuri, 25 ianuarie 2012, orele 18, vor avea loc Galele Medicină, Artă, Cultură, organizate în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” şi Academia de Ştiinţe Medicale Cluj-Napoca.

Details

Start:
21 January, 2012
End:
27 January, 2012
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website