Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: expoziția „Arta tradițională reflectată în estetica teatrului de păpuși”.

13 septembrie, 2019 - 28 septembrie, 2019

WonderPuck la MET

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Teatrul de Păpuși PUCK vă invită la expoziția „Arta tradițională reflectată în estetica teatrului de păpuși”. Sâmbătă, 14 septembrie 2019, la ora 16 va avea loc atelierul Hänneschen Puppets – Master class susținut de Frauke Kemmerling, director al Hänneschen Theatre din Köln. Ambele evenimente fac parte din Festivalul stradal WonderPuck.

În cadrul expoziției amintite, va exista și o vitrină surpriză, cu piese din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Capetele de păpuși expuse în vitrina surpriză au fost achiziționate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în anul 2016. Ele provin din colecția personală a regretatului etnograf Anton Badea, întemeietorul Muzeului Etnografic din Reghin. Imaginea a două dintre piese a apărut ca suport vizual al studiului semnat de C. C. Ghenea – Din trecutul teatrului nostru de păpuși, în Teatrul nr. 5/1958.

Cele șapte capete de păpuși sunt realizate din lemn de tei, sunt cioplite și vopsite cu vopsea de ulei și completate – în câteva cazuri – cu părți din material textil, păr uman, metal.

Piesele sunt caracteristice teatrului popular de păpuși de la sfârșitul sec. XIX-începutul sec. XX și reprezintă personaje din piesele avându-i ca protagoniști pe Vasilache și Mărioara. Isprăvile acestora, disputele eterne între cei doi, în care se implicau și alte personaje (Dracul, Jandarmul, Popa ș. a.) erau un punct de atracție în teatrul de bâlci românesc.

Expoziția va fi deschisă la sediul muzeului – Palatul Reduta, secția pavilionară – str. Memorandumului nr. 21, în perioada 13-28 septembrie, între orele 10-17.

Details

Start:
13 septembrie, 2019
End:
28 septembrie, 2019
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Google Map
View Venue Website