Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Cluj-Napoca: expoziția Bestiar transilvănean, Rada Niță Josan, ilustratoare și graficiană, 1 martie – 2 aprilie 2023

1 martie - 2 aprilie

BESTIAR TRANSILVĂNEAN
Dragi vizitatori, miercuri, 1 martie 2023, ora 17:00, vă invităm la vernisaj! Este vorba de expoziția intitulată Bestiar transilvănean, a dnei Rada Niță Josan, ilustratoare și graficiană.
Evenimentul va avea loc la sediul instituției, Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.
Expoziția va putea fi vizitată până în 2 aprilie a.c.
În rândurile care urmează, vă oferim o prezentare a expoziției, primită de la autoarea acesteia.
„Expoziția prezintă lucrările pe care le-am creat în ultimii ani în timpul unei rezidențe oferite de către galeria Visual Kontakt. În cadrul acesteia am realizat o serie de desene în peniță și gravuri care înfățișează o Transilvanie fabuloasă – narațiuni imaginare ale unor personaje inspirate de mitologia și de folclorul românesc, în călătoriile lor fantastice prin Transilvania medievală, punând totodată în evidență patrimoniul din satele săsești, anume bisericile fortificate.
Lucrările prezente își propun să familiarizeze publicul cu o parte din arhitectura medievală a acestei regiuni, dar și cu făpturi care își au rădăcinile în imaginarul popular românesc (Crasniscul, Dracii, dintre care unii țin soarele pe cer, ariciul, strigoii și moroii, descântătoare, Sânziene, Fata Pădurii), complementar cu mitul lui Dracula de care Transilvania și România sunt legate și promovate.
În același timp, expoziția este și o retrospectivă pentru gravuri și ex librisuri mai vechi, care de asemenea explorează patrimoniul cultural românesc, dar și interferențe cu cel din spațiul central-european. Dialogul dintre trecut și prezent este un aspect pe care îl caut și îl discut în creația mea, cu accent pe patrimoniul cultural, folclor, credințe populare și memoria locului.”

Detalii

Începe:
1 martie
Se termină:
2 aprilie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=562801832549283&set=a.6045398685505671

Organizator

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare