Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: expoziția „Celebrități din lumea plutitoare – Celebrities of the Floating World”, 20 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024

20 noiembrie, 2023 - 7 ianuarie, 2024

CELEBRITĂȚI DIN LUMEA PLUTITOARE
Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită luni, 20 noiembrie 2023, ora 10:00, la vernisajul expoziției „Celebrități din lumea plutitoare – Celebrities of the Floating World”, o expoziție-eveniment de stampe japoneze, care va avea loc la sediul instituției – Palatul Reduta, str. Memorandumului nr. 21.
În cadrul vernisajului, alături de discursul curatorului dr. Alexandru Chituță – director al Muzeului Național Brukenthal, va avea loc și un tur ghidat al expoziției, oferit publicului de colecționarul George Șerban.
La eveniment va fi prezent și Excelența Sa Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România.
Premieră în Cluj Napoca, valoroasa expoziție, cu lucrări de un mare rafinament, care se deschide la Cluj-Napoca după un periplu la Muzeul Național al Literaturii Române din București, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul Național de Artă din Timișoara, este realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Societatea de Avocați „Șerban și Asociații” și Ambasada Japoniei în România. Cele peste 70 de lucrări provin exclusiv din colecția avocatului George Șerban și reprezintă genul artistic „Ukiyo-e” care a atins apogeul în era Meiji, lucrările fiind create de cei mai importanți artiști care au creat acest gen de pictură.
Tehnicile grafice sunt prezentate aici în plenitudinea lor. Legătura dintre imagine, imaginație, cultura scrisă, tradiție și documentare este surprinsă de liniile fine care țes elegant felul în care realitatea este captată și transmisă în timp. Perioada culturală surprinsă în proiectul „Celebrities of the floating world” este 1603-1868, cunoscută ca „Epoca Edo”, o perioadă de mare deschidere, amploare artistică, prospețime economică, stabilitate socială și politică din istoria Japoniei, selecția de lucrări făcând trimitere la marile teme culturale din acea perioadă: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga, poeții, shunga și peisajul.
Expoziția nu este doar o călătorie prin spațiul cultural nipon, nu este doar o expoziție retrospectivă a stampei japoneze, ci este mai ales o incursiune estetică și de atmosferă. În expoziție vor putea fi admirate peisaje mirifice desprinse parcă din utopii, se întâlnește frumusețea feminină cu voluptate și culoare, avem teatrul kabuki cu expresia puternică și spectaculoasă a artei actoricești și istoria fascinantă a Țării Soarelui Răsare.
Expoziția va fi deschisă în perioada 20 noiembrie 2023 – 7 ianuarie 2024, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17.

Details

Start:
20 noiembrie, 2023
End:
7 ianuarie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=720159253480206&set=a.6045398685505671

Organizer

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Google Map
View Venue Website