Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Expoziția „Colecția de artă, Preot Profesor Ioan Bizău (prezentare selectivă)”

21 octombrie, 2020 - 6 decembrie, 2020

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, găzduiește până în 6 decembrie 2020 expoziția Colecția de artă, a preotului profesor Ioan Bizău. Expoziția prezintă o prezentare selectivă a colecției de artă contemporană a părintelui Bizău. Expoziția cuprinde lucrări de artă plastică ai multor artiști din majoritatea zonelor țării, maeștrii ai picturii, desenului, graficii și pastelului.
Curatorul expoziției este colecționarul și susținătorul artelor dl.ing. Alin Samochiș.
***
Binecunoscutul om de înaltă cultură și rafinatul colecționar, Preot profesor Ioan Bizău a „recidivat”, dăruindu-le clujenilor și nu numai, a doua parte a colecției de artă contemporană.
Lucrări de artă plastică sunt expuse pe siamezele Muzeului Etnografic al Transilvaniei, artiștii fiind din majoritatea zonelor țării, maeștrii ai picturii, desenului, graficii și pastelului.
Putem menționa printre cei mulți pe Sorin Dimitrescu, a cărui lucrare ar face cinste oricărui muzeu, Flondor cu a sa pictură bine închegată și pe Ștefan Călția, maestrul a cărei peniță este străbătută de magia absolutului. Picturoul Sărbulescu este prezentat prin puternica vibrație a clopotelor sale mute, alături de „Aluatul” lui Andoni, trup a lui Cristos, ce s-a dat pentru noi. Se evidențiează din nou pictura maestrului Pastina, o pictură sensibilă, ce parcă folosește ca penel o aripă de înger. Albul strălucitor dătător de culoare a lui Palade se întâlnește cu puternica „Polistavros” a lui Oravitzan, o lucrare puternică și cutremurătoare. Clujeanul V. Pop este reprezentat printr-un vârf al creației sale, „Chemătorii”, o adevărată capodoperă, alături de frumusețea terestră ce ne aduce aminte de pământul „de început” al canceelor pictorului Ilea. Nu în ultimul rând, pictorul M. Lupșe ne îmbată cu ale sale reprezentări florale, păpădia care cuprinde în globul ei efemer toată această zbuciumată și trecătoare viață, alături de ierburile de leac, parcă ofrandă pentru iertarea noastră. Acestea sunt doar câteva dintre minunatele lucrări care vă așteaptă în sălile expoziției temporare a colecției părintelui Ioan Bizău.
Vă așteptăm la expoziție până în 6 decembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10-18, ultima intrare ora 17, la Palatul Reduta (sediul instituției – str. Memorandumului nr. 21).

Detalii

Începe:
21 octombrie, 2020
Se termină:
6 decembrie, 2020
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare