Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Expoziția Proiectului Național „100 de năfrămuțe”

31 august - 9 septembrie

„100 DE NĂFRĂMUȚE”, EXPUSE LA MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, organizează vineri, 31 august 2018, Expoziția Proiectului Național „100 de năfrămuțe”. Evenimentul se va desfășura de la ora 15:00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Str. Memorandumului 21. Proiectul național „100 de năfrămuțe” are o componentă educativă și una de cercetare, este inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și va fi dedicat sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.
Titlul proiectului, „100 de năfrămuțe”, se leagă de „năfrămuța” sau batista care era oferită de fată „drăguțului”, la plecarea în cătănie. Multe „bucăți de pânză” în care au fost cusute speranțe au rămas în tranșee, pentru ca noi să putem sărbători acum 100 de ani de la Marea Unire. Vor fi expuse o sută de năfrămuțe, reproduceri, realizate în decursul anului 2018, de eleve din mai multe regiuni istorice ale României. Totodată vor putea fi văzute și „năfrămuțe”-obiecte de patrimoniu, din colecția Muzeului Etnografic al Transilvaniei, dar și fotografii de epocă, din colecţia Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj și a Muzeului Județean Mureș, de Etnografie și Artă Populară.
Proiectul își propune să continue cu realizarea unui catalog virtual, în care vor fi prezentate articolele de specialitate și toate „năfrămuțele” cusute de elevele participante la proiect.
La vernisaj vom avea plăcerea să ascultăm doi horitori din Câmpia Transilvaniei, Marișca Poponeț din localitatea Boian și Iacob Morar din Ceanu Mare, care vor evoca primul război mondial prin cântecele lor vechi.
Proiectul, a cărui rezultate le putem vededea în expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a debutat la începutul anului 2018 și s-a derulat în localități din județul Cluj (Bologa și Sâncraiu), Tîrgu-Mureș, Galați, Lugoj, Totea de Hurezani, jud. Gorj, Romuli, jud. Bistrița-Năsăud, Fildu de Sus, Sălaj și Dârvari, județul Mehedinți. În cadrul proiectului, peste 200 de eleve au învățat să coase „năfrămuțe” după modele tradiționale. La Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj, elevele au fost îndrumate de profesorii: Virdaru Zina, Teslevici Ileana, Lupşa Gabriel. La Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, în cadrul taberei de vară, mai multe tinere au cusut astfel de batistuțe, sub îndrumarea dnei Laura Panaitescu – referent Serviciul Cercetare în cadrul instituției, și Ecaterina Hulea – coordonator clasa cusături/țesături tradiționale din Odaia Manolache, județul Galați. O parte dintre năfrămuțele expuse au fost realizate și în cadrul unor șezători organizate de Asociația Meșterilor Populari Clujeni. La proiect și-au adus contribuția șpecialiști etnografi de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Ancuța Mocan, muzeograf, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, director Daciana Vuia, expert în bunuri cu semnificaţie etnografică, Muzeul Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară, Tîrgu Mureș, dr. Laura Pop și Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați, Eugenia Notarescu, șef Serviciul Cercetare.
Expoziția „100 de năfrămuțe” va fi deschisă publicului în perioada 31 august – 9 septembrie 2018.
Partenerii proiectului: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică, Lugoj, Muzeul Județean Mureș, Secția de Etnografie și Artă Populară, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Galați, Asociația Meșterilor Populari Clujeni și Radio Renașterea.

Leave A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.