Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Cluj-Napoca: expoziția „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică (1897–1899)”

16 mai - 30 septembrie

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță itinerarea expoziției „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică (1897–1899)”, realizată în parteneriat cu Institutul de Speologie „Emil Racoviță” – Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, Biblioteca Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, Institutul Polonez din România, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Complexul Muzeal Național „Moldova” – Iași, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” și Opera Comică pentru Copii din București.
✅Vernisajul va avea loc vineri, 16 mai 2025, ora 17:00, la sediul MNIT (str. Constantin Daicoviciu nr. 2, Cluj-Napoca), în prezența managerului MNIT, dr. Felix Marcu, a curatoarei dr. Oana Paula Popa, a dr. Traian Brad (Institutul de Speologie, Cluj-Napoca), precum și a invitatului special dr. Alexandru N. Stermin – biolog, explorator și lector la Universitatea Babeș-Bolyai. Acesta a participat la expediții în jungla Americii de Sud și în Siberia, a fost bursier la Universitatea din Greifswald și la Universitatea de Stat din Rio de Janeiro și se implică activ în popularizarea științei și conservarea naturii. În 2021, a primit Premiul de Excelență din partea Universității Babeș-Bolyai pentru implicarea culturală și deschiderea spre comunitate.
Expoziția, vernisată în 2024 la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, cu ocazia aniversării a 125 de ani de la întoarcerea navei Belgica în portul Anvers, aduce în prim-plan povestea primei iernări umane din Antarctica, dar și trăirile intense ale echipajului: teama, epuizarea, izolarea și curajul. Aceasta reconstituie atmosfera de pe navă prin obiecte originale (inclusiv microscopul, lupa sau hainele lui Emil Racoviță), documente rare, fragmente de jurnale, fotografii alb-negru – primele realizate dincolo de Cercul Polar de Sud – și instalații scenografice, construite din materiale inspirate de surse autentice.
➡Publicul va descoperi decoruri care reproduc laboratorul improvizat al lui Racoviță, sau zona de odihnă a ofițerilor, dar și săparea banchizei, toate menite să creeze o experiență imersivă și emoționantă. Obiectivul expoziției este nu doar acela de a prezenta fapte istorice, ci de a aduce vizitatorul cât mai aproape de stările și tensiunile resimțite de cei 19 membri ai echipajului Belgica.
🏛Expoziția face parte din seria de evenimente prin care MNIT marchează Ziua Internațională a Muzeelor 2025. Va putea fi vizitată până la 30 septembrie 2025, de marți până duminică, în intervalul orar: 10:00–18:00 (ultima intrare 17:30).

Detalii

Începe:
16 mai
Se termină:
30 septembrie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1107290734777912&set=a.457021279804864

Organizatori

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – București
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
Muzeul Național de Istorie a României – București
Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași

Loc de desfășurare

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – București
șos. General Kiseleff Pavel nr. 1
București, București 011341 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare