Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Festival al artei ceramice

12 octombrie, 2017 - 26 noiembrie, 2017

Manifestarea, ajunsă la cea de-a III-a ediţie, este un adevărat festival al artei ceramice care cuprinde peste 20 de evenimente diferite, conexe artei ceramicii: expoziții de artă contemporană, un târg al meșterilor olari, proiecții de filme documentare despre ceramică, workshop-uri, conferințe și dezbateri publice și, nu în ultimul rând, o competiție a ceramiștilor din întrega lume, în cadrul căreia un juriu internațional va premia cele mai bune lucrări.

Evenimentul central al bienalei îl constituie Competiția Internațională de Ceramică. Astfel, la această ediție au aplicat peste 220 de artișit proveniți din 47 de țări. În urma selecției juriului, în sălile Muzeului de Artă din Cluj se va prezenta un peisaj complex, care va reflecta, prin prezența a peste 100 de lucrări, tendințele actuale în ceramica de pe mapamond.

În jurul acestui eveniment major al Bienalei – Competiția Internațională – gravitează o serie de evenimente expoziționale diferite, dintre care o mare parte au fost dedicate tinerilor artiști.

Pe toată durata Bienalei, sub titlul ”Ceramic Process – The Art of Fire”, la Muzeul de Artă din Cluj, la Centrul de Cultură Urbană Casino, dar și la Complexul Muzeal din Bistrița, vor avea loc proiecții de filme documentare sau mici eseuri cinematografice pe tema ceramicii.

Acestora li se vor adăuga o serie de workshop-uri atât în sălile Muzeului de Artă din Cluj, cât și în atelierele Departamentului Ceramică Sticlă Metal al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Un obiectiv important pentru organizatori este acela de a promova tinerii artiști. Astfel, la Muzeul de Artă va putea fi vizitată și expoziția ”Tineri Artiști – Ceramică și Sticlă”, protagoniștii fiind tineri absolvenți ai UAD Cluj-Napoca alături de absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București. De asemenea, campusul USAMV va găzdui alte două expoziții ale studenților ceramiști de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Pentru a încuraja dialogul între diferite generații de artiști care au abordat actul creației folosind în diferite moduri posibilitățile de expresie ale materialelor ceramicii, sub genericul ”Contemporary Art – Ways of Ceramics”, vor fi prezente în diverse locații din Cluj (Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Galeria Casa Matei, Institutul Francez), precum şi din Bistriţa (Galeria Arcade 24 și Galeria Concentric) o serie de expoziții personale ale unor artiști ceramiști consacrați.

Sub același generic se desfășoară proiectul SINCRONIC – ceramiști, sculptori și profesioniști multimedia vor realiza la Muzeul de Artă un demers artistic în care lutul va conlucra cu noile media pentru a crea obiecte asociate unor video-instalații. Tot aici se va desfăşura şi performance-ul intitulat ”ANTIMACHINE”, în care doi artiști din Israel, cu ajutorul unui dispozitiv, vor transferă sub forma unor grafisme, sunetul vocii umane pe suprafața materialelor cermice.

Programul ”Sharing Experience – Art Prezentation” cu tema ”Ceramica între Tradiție și Contemporaneitate” va avea loc la Muzeul de Artă și la USAMV Cluj sub patronajul UAD Cluj-Napoca. Se va crea astfel posibilitatea unui dialog al artiștilor prezenți la Cluj cu ocazia deschiderii Bienalei, aceştia putând să împărtășescă propria experiență prin prezentări de operă, proiecții de filme sau diverse comunicări pe tema ceramicii.

Bienala se remarcă şi prin inițiativa de promovare a culturii tradiționale-ancestrale românești printr-un Târg al Meșterilor Olari organizat în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Târgul va cuprinde peste 30 de standuri expoziționale ale meșterilor populari din diferite arii geografice reprezentative pentru ceramica tradițională românească.

Nu în ultimul rând, sub semnul conceptului de mobilitate culturală, sunt organizate expoziții adiacente Bienalei Ceramică din Cluj dincolo de granițele orașului Cluj. Astfel, la Bistrița în Complexul Muzeal vor fi prezente pe durata lunii octombrie cele mai bune lucrări ale celor două ediții precedente ale Bienalei. Tot la Bistrița, în aceeași perioadă pot fi văzute încă două expoziții la Galeria Arcade și Galeria Concentric. În Bucureşti, Galeria Galateea va găzdui în luna decembrie lucrările premiate ale ediției actuale.

Bienala Internațională de Ceramică Cluj este organizată de Fundația Ceramart în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Muzeul de Artă Cluj, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Liceul de Arte Plastice „R. Ladea” Cluj, UAP România, Galeria Galateea București, Institutul Cultural Francez Cluj, Centrul de Cultură Urbană Cazino, Institutul Polonez din București, Complexul Muzeal Bistrița, Galeria Concentric şi Galeria Arcade 24 ambele din Bistrița.

Details

Start:
12 octombrie, 2017
End:
26 noiembrie, 2017
Event Categories:
,
Event Tags:

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website