Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Festivalul de Muzică Barocă La Stravaganza

11 mai, 2019

Festivalul de Muzică Barocă „La Stravaganza”
ediția a VI-a, Cluj-Napoca, 2019

„Amore. Baumgarten. Caccia. Dolce e Gamba”
Concert cameral de muzică barocă
ANSAMBLUL SECTIO AUREA
România/Belgia

Maria Szabo – flaute drepte
Maria Petrescu – oboi baroc, oboe d’amore, oboe da caccia
István Csata – viola da gamba
Paul Cristian – clavecin, orgă portabilă

Concertul susținut de Ensemble Sectio Aurea, desfăşurat la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, aduce în faţa publicului, printre altele, familia oboaielor istorice: oboi baroc, oboe d’amore şi oboe da caccia, evenimentul constituindu-se într-o ocazie rară de a putea asculta toate aceste instrumente istorice într-un singur recital. Alături de acestea, se pot asculta clavecinul, viola da gamba, flautul drept şi orga portativă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), o nestemată în patrimoniul muzeului care găzduiește acest eveniment.

PROGRAM

Antonio Vivaldi (1678–1741)
Concertul pentru flaut drept, oboi și basso continuo în sol minor, RV 103
Allegro: mà cantabile – Largo – Allegro non molto

Johann Sebastian Bach (1685–1750)
Triosonata pentru oboe d’amore, viola da gamba și clavecin în mi minor (adaptare după BWV 52)
Sinfonia (Adagio. Vivace) – Andante – Un poco Allegro

Georg Philipp Telemann (1681–1767)
Triosonata pentru flaut drept, oboe d’amore și basso continuo în la minor, TWV 42:a4
Largo – Vivace – Affettuoso – Allegro

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562–1621)
Fantasia pentru orgă în Sol major, SWV 271

Johann Joseph Fux (1660–1741)
Sinfonia à due pentru flaut drept, oboi și basso continuo în fa major, Opus 1
Adagio. Andante. Allegro – La joye des fidels sujets (Allegro) – Aire Françoise – Les énemis Confus

Girolamo Frescobaldi (1583–1643)
Bergamasca, F12. 46 (I Fiori Musicali, 1635)

Georg Philipp Telemann (1681–1767)
Sonata pentru oboe da caccia/viola da gamba/flaut drept în fa minor, TWV 41:f1
Triste – Allegro – Andante – Vivace

Inventat la sfârșitul secolului al XVII-lea, în Franța, oboiul cunoaște o ascensiune rapidă în lumea muzicală europeană. Programul propus de Ensemble Sectio Aurea explorează posibilitățile expresive ale oboiului și ale „rudelor” sale din spațiul germanic (oboe d’amore și oboe da caccia), alături de instrumente cu tradiție mai îndelungată (viola da gamba, flautul drept, clavecinul), în lucrări muzicale originale sau adaptate componenței formației. Un alt moment interesant al acestui concert îl constituie piesele interpretate la orga de procesiune păstrată la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, o bijuterie muzicală realizată în anul 1752 la Sighișoara de constructorul de orgi Johann Baumgarten. Orga provine de la Conventul Mehitarist de la Dumbrăveni (Elisabetopole, Elisabethstadt, Erzsébetváros) și a fost complet restaurată în atelierul Hermann Binder Orgelbau din Sibiu.

Istoria omenirii a parcurs un drum lung în identificarea proporţiei perfecte, traduse în relaţii matematice (şirul lui Fibonacci), dar odată descoperită şi identificată numeric şi geometric, a apărut şi revelaţia faptului că ea este prezentă în sinele nostru fizic şi spiritual dintotdeauna, rezonanţa cu Divinul ajutându-ne să o manifestăm înainte de a o cunoaşte raţional (Platon). Dar dincolo de noianul întrebărilor, universul Divinei Proporţii (Sectio Aurea) este fascinant în toate formele sale, de la floarea soarelui şi aripile fluturilor la peşti şi corpul omenesc, sau de la piramidele egiptene şi catedralele gotice până la „Mona Lisa” lui Da Vinci sau „Cina cea de taină” a lui Da Vinci sau Dali. Fascinaţia acestei proporţii ideale a traversat secole, a alchimizat frumosul într-un număr, explicând creaţia şi întreaga ei manifestare.

Intrarea la concert este liberă.
Prețul unui bilet de acces în muzeu este de 6 lei întreg / 3 lei redus (elevi, studenți şi pensionari).
Intrarea gratuită pentru preșcolari, veterani, muzeografi, studenți UBB/Istorie, card ISIC, City Card.

Organizator: Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca

Proiect co-finanțat de AFCN
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect inclus în Sezonul România-Franța 2019, susținut de Institutul Cultural Român, Institutul Francez, Ambasada Frantei în Romania și Guvernul României.

Parteneri: Asociația „Baroque Ensemble Transylvania”, Erasmus+, TransylvANTIQs, Filarmonica de Stat Transilvania, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Hargita Megyei Kulturális Központ – Centrul Cultural Judeţean Harghita, Parohia Sf. Mihail, Parohia Reformată Centrală.

Parteneri media:
Radio România Muzical, Radio Cluj, Radio România Cultural, Cluj.com – Ghid Local, Cluj Life, Clujul Cultural, CLUJMEDIA, Cotidianul Transilvan, Radio Clasic, EBS Radio, Făclia de Cluj, I Like Cluj, Cluj Iulius Mall, MKlasica Melos, Szabadság napilap, TVR Cluj, Zile și Nopți Cluj-Napoca.

Details

Date:
11 mai, 2019
Event Categories:
,

Organizers

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
Academia de Muzică Gheorghe Dima

Venue

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
Constantin Daicoviciu, nr. 2
Cluj-Napoca, Cluj 400020 Romania
+ Google Map
Phone
0264595677
View Venue Website