Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Horitori, ceterași și jucăuși, majoritatea desemnați Tezaure Umane Vii de Ministerul Culturii, vor fi prezenți duminică, 29 august 2021, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca (strada Tăietura Turcului), pentru a prezenta publicului vizitator cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din satele clujene.

29 August, 2021

Horitori, ceterași și jucăuși, majoritatea desemnați Tezaure Umane Vii de Ministerul Culturii, vor fi prezenți duminică, 29 august 2021, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca (strada Tăietura Turcului), pentru a prezenta publicului vizitator cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din satele clujene.
Aceștia vor evolua pe ulițele din Muzeul Satului, dar și în foișorul din Parcul Etnografic, unde, de la ora 14:00, va avea loc un spectacol folcloric de excepție. Acesta va fi susținut de Mariana Morcan, alături de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Tot aici vor evolua o parte dintre Tezaurele Umane Vii ale județului Cluj: horitorul Vasile Soporan din Frata, primașul Alexandru Ciurcui – Șandorică din Soporu de Câmpie, jucăușii Dumitru Moldovan și Elisabeta Rusu din Frata și Ioan și Elena Moldovan din Berchieșu, alături de Formația de jocuri tradiționale din Frata, coordonator Romulus Bucur. Totodată, vor fi prezenți membrii Grupului de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu.
Manifestarea, intitulată „Tradiții Clujene în Muzeul Satului”, este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Asociația pentru Inovare Artistică (A.I.A) și Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Pe lângă spectacolul de muzică tradițională, vizitatorii muzeului vor putea lua parte la un atelier interactiv de confecționare instrumente tradiționale din lemn, susținut de Nicolae Vădan, originar din Rusești, jud. Cluj, desemnat Tezaur Uman Viu. A construit până acum aproape 100 de instrumente tradiționale performante, care corespund nu doar interpretării muzicii populare, ci și celei clasice, reușind să ridice arta construcției de instrumente muzicale la rang de meserie nobilă. De-a lungul timpului, a câștigat încrederea instrumentiștilor amatori și profesioniști din țară și străinătate și este, deseori, căutat de instrumentiști profesioniști la atelierul de reparații al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
În același timp, pe durata zilei, într-un spațiu special amenajat, cei care vor trece pragul muzeului, vor putea poposi în satul de altădată prin intermediul unor filme etnografice documentare. Acestea prezintă rețete tradiționale, obiceiuri și tradiții din mai multe zone ale județului (jocul satului, haba, ghicitul sub blide) și au fost realizate în ultima perioadă în campaniile de cercetare ale CJCPCT Cluj.

Details

Date:
29 August, 2021
Event Category:

Organizers

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Venue

Parcul Etnografic “Romulus Vuia”
Str. Tăietura Turcului
Cluj-Napoca, Cluj 400221 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.