Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: ÎNTRE LAGĂR ȘI ARTĂ Din creația a doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev: Ernő Klein Și Rózsa Gottlieb

9 octombrie, 2022 - 6 noiembrie, 2022

ÎNTRE LAGĂR ȘI ARTĂ
Din creația a doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev: Ernő Klein Și Rózsa Gottlieb
Începând cu anul 2004, România marchează Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, în memoria miilor de cetățeni români de naționalitate evreiască, deportați în Transnistria cu începere din 9 octombrie 1941. În acest an, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, se alătură acestei inițiative prin organizarea unei expoziții care evocă viața și opera a doi supraviețuitori ai lagărului de la Moghilev Podolski.
Expoziția ”Între lagăr și artă” aduce în prim plan un artist al lemnului, intarsierul Ernő Klein, și o artistă a culorii, pictorița Rózsa Gottlieb. Destinele celor doi – primul provenind dintr-o familie de meșteșugari, a doua dintr-un mediu de intelectuali evrei – s-au intersectat în perioada cruntă a deportării, devenind un remarcabil exemplu de solidaritate și de eroism. Într-un mediu ostil și inuman, copilul lui Ernő Klein, născut în lagăr, a supraviețuit și cu ajutorul tinerei Rózsa Gottlieb care, având și ea o fetiță de câteva luni în momentul deportării, l-a alăptat pe noul născut, atunci când a fost nevoie.
Membrii familiilor Klein și Gottlieb s-au numărat printre cei norocoși: ei s-au întors acasă, unde au muncit din greu, devenind cetățeni de folos ai României de după cel de-al doilea Război Mondial, lăsând moștenire, fiecare în parte, o operă meșteșugărească și artistică care ne vorbește despre talent, sensibilitate și aspirație spre frumos.
Pe lângă foarte importantele documente și artefacte personale, legate de perioada deportării, expoziția prezintă picturi, desene realizate de Rózsa Gottlieb și piese decorate prin tehnica intarsiei, executate de Ernő Klein. Majoritatea pieselor din această ultimă categorie au fost recent donate Muzeului Etnografic al Transilvaniei de către Andrei Klein, copilul de odinioară, născut în lagărul de la Moghilev Podolski.
Expoziția va fi vernisată la Palatul Reduta, în 9 octombrie 2022, ora 17 și va fi deschisă până la 6 noiembrie anul curent.

Organizer

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Google Map
View Venue Website