Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Kudor Duka István. Portret. Pictură

18 iulie, 2019 - 4 august, 2019

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, organizează, în perioada 18 iulie – 4 august 2019, expoziția de pictura cu titlul Portret semnata de prof. univ. dr. Kudor Duka István, cadru didactic al Departamentului Pictura din cadrul UAD Cluj-Napoca.

Vernisajul va avea loc joi, 18 iulie 2019, ora 18, în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piața Unirii nr. 30). Expoziția va rămâne deschisa publicului spre vizitare până în data de 4 august 2019, în intervalul orar 10:00-17:00, de miercuri până duminică inclusiv.

Prezent pe simezele Muzeului de Arta Cluj-Napoca ca membru al Grupului celor 6+1 (Andrei Câmpan, Kudor Duka István, Aurelian Marius Piroşcă, Mihai Pop, Leonard Vartic şi Pattantyús – Ábrahám Zoltán, alături de mentorul lor prof. univ. dr. Ioan Sbârciu) atât la finalul anilor ’90, cât şi în primăvara anului 2017, dar şi în expoziţii reprezentative de grup, organizate de către Departamentul Pictură al UAD Cluj-Napoca (dintre care amintim cea mai recenta expoziție, „The Night Watch”), Kudor Duka István se află la prima sa expoziţie personală în binecunoscuta instituție muzeală de la Cluj.

Constanta sa preocupare pentru portret şi autoportret constituie tema acestei expoziţii, prin care Kudor Duka István se prezintă publicului iubitor de artă, radiografiind, în acelaşi timp, şi sufletul uman, precum şi sentimentele degajate de aceste creaţii picturale pregătite special pentru evenimentul de la Muzeul de Arta Cluj-Napoca.

„Lucrările artistului, spune Márton Evelin, oricare dintre ele sunt bucăți din opera sa. Temele și modurile de reprezentare a acestora se pot schimba în timp, dar notele de stil rămân neschimbate. Pentru cei care se ocupă de artă, un aspect important este să cunoască întreaga operă a artistului cercetat, perioadele sale, stilul său, notele de stil specifice. Dar lângă aceste cunoștințe este nevoie și de sentiment, atașament față de artist, de sufletul lui, miezul lui. Caracteristica fundamentală și comună a artelor este faptul că trezesc sentimente, și prin trăirea lor se nasc idei și întrebări”. Si criticul continua: „Urmele noastre rămân pe pămînt și deja și în cer. Dar nu putem ști cât vor mai exista după ce pierim. Carpe diem! – auzim de peste tot îndemnul. Omul însă nu poate trăi doar în prezent. Ne definește și trecutul nostru, iar faptele noastre de astăzi vor influența viitorul. Ne uităm la tablourile acestei expoziții, și gândim fiecare în felul nostru. Pentru mine această expoziție este ca ”sufletul-Duka”: simplu, dar complicat, inteligibil și misterios”.

Detalii

Începe:
18 iulie, 2019
Se termină:
4 august, 2019
Categorie Eveniment:

Organizator

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare