Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Matei Agachi – Lumina de dincolo

4 iulie, 2019 - 15 iulie, 2019

Curator: Dr. Dan Breaz
Prezintă: Prof. univ. dr. Ioan Sbârciu

Expoziția intitulată „Lumina de dincolo” reprezintă un demers artistic început în 2017. Acest demers este o continuare a cercetării teoretice și artistice din perioada studiilor doctorale ale lect. univ. dr. Matei Agachi finalizate în 2015 cu lucrarea intitualtă „Lumina și întunericul – repere esențiale în creația artistică”.
Tema principală de la care pleacă și subiectul expoziției este lumina cu diferitele ei forme de manifestare. Lumina metafizică, sau lumina necreată, este elementul ce nu poate fi perceput cu ochiul fizic, însă corespondentul acesteia este lumina zilei care poate fi percepută vizibil. Al treilea nivel de percepție și redare a luminii este realizat prin culoare pe pânză.
Energia vitală este generată de lumina soarelui, întocmai cum energia morală este generată de lumina metafizică. Astfel, lucrările din această expoziție au fost concepute în așa fel încât să redea energia organică pe care o regăsim în natură, dar și în starea de spirit.
Relevanța demersului expozițional se găsește în actualitatea temei alese, reflectată de tehnica gestuală prin care lumina este interpretată în spațiul organic și modul în care aceasta contrastează cu opusul ei, întunericul.

Details

Start:
4 iulie, 2019
End:
15 iulie, 2019
Event Category: