Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Momente surprinse în spaţiu

28 January, 2009 - 8 March, 2009

În data de 28 ianuarie 2009, orele 13.00, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca vă invită la vernisajul expoziţiei MOMENTE SURPRINSE ÎN SPAŢIU. Episoade din istoria stereofotografiei.
Expoziţia prezintă publicului vizitator fotografii tridimensionale. Cu ajutorul unor „ochelari” cu lentile – una de culoare roşie şi cealaltă de culoare albastră – imaginile din fotografii pot fi văzute în spaţiu. În afara înălţimii şi lăţimii ele se îmbogăţesc şi cu dimensiunea adâncimii. Subiectele fotografiilor sunt foarte variate, având în comun doar faptul că originalul fiecăreia este o stereofotografie.
Fotografiile reunite în cadrul acestei expoziţii constituie reproduceri ale celor mai spectaculoase stereofotografii din patrimoniul Colecţiei de Fotografii Istorice a Muzeului Naţional Maghiar din Budapesta, precum şi din colecţia particulară a lui Sándor Felvinczi. În zilele noastre – datorită tehnicilor de prelucrare digitală a imaginilor şi a metodei anaglife – aceste imagini stereo, realizate între anii 1850 şi 1918, pot fi vizionate fără stereoscop, doar cu ajutorul unor ochelari din hârtie cu lentile roşii-albastre. Muzeografii clujeni şi-au propus să etaleze, alături de cele peste 100 de imagini tridimensionale, şi câteva bunuri culturale mobile de epocă, legate în mod strâns de locurile sau de evenimentele reflectate în fotografii. Printre acestea se remarcă: arme şi alte accesorii militare din Primul Război Mondial, obiecte de toaletă şi de lenjerie feminină din primele decenii ale secolului al XX-lea, precum şi câteva aparate de fotografiat şi clişee pe sticlă stereo realizate de Ferenc Veress. Acest fotograf de renume al Clujului, care a deschis, în anul 1853, primul cabinet fotografic din Ardeal şi care era familiarizat cu mai toate tehnicile fotografice ale epocii, este şi autorul mai multor imagini stereo, aflate astăzi în patrimoniul instituţiei noastre.
Deschiderea oficială a acestei expoziţii temporare a avut loc în anul 2006, la sediul Muzeului Naţional Maghiar din Budapesta, instituţia care a iniţiat-o. În anii următori, ea a fost itinerată în numeroase oraşe din Ungaria (Miskolc, Kaposvár, Tata, Szeged) şi România (Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Sf. Gheorghe etc.).
Vernisajul va avea loc la sediul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei  – în Lapidarul medieval. Expoziţia va putea fi vizionată până la data 8 martie 2009.

Director Istorie,
Dr. Melinda Mitu

Şef secţie Relaţii Publice,
Dr. Gabriela Gheorghiu

Details

Start:
28 January, 2009
End:
8 March, 2009
Event Category:
Event Tags:
, ,

Organizer

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
Phone:
0264.595.677
View Organizer Website

Venue

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca
Constantin Daicoviciu, nr. 2
Cluj-Napoca, Cluj 400020 Romania
+ Google Map
Phone:
0264595677
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.