Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Cluj-Napoca: Muzeul Etnografic al Transilvaniei | Obiectul lunii octombrie 2021: capcană pentru jderi

Obiectul lunii octombrie: capcană pentru jderi
Obiectul lunii octombrie, propus de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei, este o capcană („bărbânță”) folosită pentru prinderea jderilor.
Capcana este confecționată dintr-o bucată de trunchi de brad găunos în al cărui perete interior se face o scobitură, la o distanță de aproximativ 10 cm de la gura piesei. În scobitură se așază un țăruș mic, ascuțit la vârf, în care se înfige momeala. La capătul țărușului, lângă peretele bărbânței, e o altă scobitură în care se proptește un al doilea țăruș, de dimensiune mai mare, care susține capacul. Jderul apucând momeala provoacă căderea celor doi țăruși și astfel capacul se închide peste el. Bolovanul așezat peste capac împiedică animalul să iasă afară. După urmele lăsate pe zăpadă, vânătorul își dă seama că jderul s-a prins, îndepărtează bolovanul, leagă un sac peste bărbânță și o răstoarnă ca să intre jderul în sac.
Capcana are numărul de inventar A.9655 și a fost achiziționată din localitatea Moisei, jud. Maramureș, în anul 1969. Aceasta are o înălțime de 73 cm și un diametru de 36 cm.

Details

Start:
28 October
End:
31 October
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *