Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: Obiectul lunii octombrie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Toc pentru praf de pușcă din corn de cerb

9 octombrie, 2020 - 31 octombrie, 2020

Obiectul lunii octombrie – Toc pentru praf de pușcă din corn de cerb
Având în vedere că ne aflăm în plin sezon de vânătoare, Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă propune, ca obiect al lunii octombrie, tocul pentru praf de pușcă din corn de cerb, obiect indispensabil la practicarea vânătorii cu arme de foc într-o perioadă în care acest tip de armă încă nu era perfecționat.
Spre deosebire de alte tipuri de coarne (ex. cornul de bovine care era cu precădere folosit pentru confecționarea diverselor unelte prezente în gospodării), cornul de cerb a fost folosit la confecționarea tocurilor pentru praf de pușcă utilizate de vânători (îndeosebi în zonele montane și în zonele de grăniceri). Pe lângă funcția lor practică, aceste tocuri reprezentau și un simbol al statulului deținătorului, fiind totodată adevărate trofee vânătorești.
Tocul pentru praf de pușcă din imaginea alăturată (nr. inventar: N7364) este realizat din corn de cerb („cervus elaphus”). Acesta are o înălțime de 20 cm și o lățime de 18 cm, fiind confecționat prin fasonare, scobire a interiorului și șlefuirea cu piatra pe exterior. Forma cornului cu trei ramuri („gât”, „piept” și două „picioare”) are aplicată la cele două picioare câte un capac din os, iar la gât un capac din lemn, acesta din urmă având un orificiu pentru turnarea prafului de pușcă. Decorul cornului, realizat naiv, prezintă o scenă de vânătoare. Ca motiv central, avem rozeta cu șase spițe (motiv solar), iar la extremități diverse motive geometrice. La gât sunt adăugate două verigi de fier, de care era legată o curea de piele, pentru a fi transportată pe umăr. Reprezentarea scenei de vânătoare nu este întâmplătoare, ea dovedește că scopul primar al acestui desen, potrivit credințelor străvechi, era „atragerea” vânatului și împlinirea scenei de vânătoare, astfel cum era reprezentată pe tocul de praf de pușcă. Totodată, simbolul solar reprezentat de rozetă (semn magic arhaic) avea menirea de a apăra de ploaie și de a împiedica infiltrarea apei în interiorul tocului de praf de pușcă.
Cornul pentru praf de pușcă, cu proveniență din județul Hunedoara, a intrat în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca în anul 1959.
https://www.facebook.com/muzeul.etnografic.al.transilvaniei/posts/3592951507417080

Detalii

Începe:
9 octombrie, 2020
Se termină:
31 octombrie, 2020
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare