Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cluj-Napoca: spectacolul folcloric„Nunțile de altădată” la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, joi, 18 mai 2023

18 mai

Vă invităm joi, 18 mai 2023, de la ora 18:00, la spectacolul folcloric„Nunțile de altădată”, eveniment organizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Artiști consacrați, grupuri tradiționale și jucăuși vor readuce la viață tradițiile și obiceiurile străvechi ale nunților clujene. Spectacolul va fi susținut de Amalia Codorean Chindriș, Iosif Rusu și Mariana Morcan, alăguri de Orchestra „Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș. În fața publicului vor mai evolua: Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai și Școala de Super Dănțăuși, coordonatori prof. coregrafi Alina Remeș și Paul-Alexandru Remeș, Grupul tradițional al sătenilor din Negreni, coordonatori prof. Florina Varadi și pr. Marian Văcariu și Grupul „Tradiții Ormănene” din Orman, coordonat de Aurora Cozma.
Pe durata evenimentului, publicul este invitat să afle care erau etapele nunții și ce tradiții și obiceiuri existau în vechime, legate de acest moment important din viața omului. Moment hotărâtor în viaţa omului şi a satului, nunta constituie o manifestare folclorică de o mare complexitate, prin multitudinea actelor ceremonial-rituale, care se derulează înlănțuite ca într-un veritabil scenariu şi sunt marcate de o poezie de mare frumuseţe. Aceste acte marchează despărțirea mirilor de vechea lor formă de viaţă şi integrarea în viața de familie. Din fastul acestui ceremonial nu lipseau jocul, cântecul, oraţiile şi voia bună. Totul se desfăşura, în vechime, după legi nescrise, înrădăcinate în datina străbună și respectate cu sfinţenie.
Astăzi, însă, aceste tradiții și obiceiuri sunt practicate din ce în ce mai rar. O parte dintre ele, precum: chematul la nuntă, gătitul miresei, strigatul în prag și primirea mirilor de către soacră, datul găinii la nași și jocul miresei vor fi puse în scenă, în spectacolul „Nunțile de altădată”, prezentat de Grigore Sâmboan.
Evenimentul va avea loc în Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
Intrarea la eveniment este liberă! Vă așteptăm!

Organizator

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj

Loc de desfășurare

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Cluj-Napoca
Palatul Reduta, Str. Memorandumului nr. 21
Cluj-Napoca, Cluj 400114 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare